Cat valoreaza pictura ta ? Creatia unui artist in devenire

Ca orice artist (in devenire) sau cu experienta, la un moment dat apare inevitabil si intrebarea: cat valoreaza creatia mea ?

Chiar daca pictezi din pasiune sau doar ca sa obtii un venit suplimentar, la un moment dat tot o sa vrei sa-ti valorifici creatiile, deci musai sa stii aproximativ cu cat poti sa-ti vinzi “pielea” !

Recunosc ca sunt un novice in domeniu, nu sunt un artist consacrat, nu am nici experienta deosebita, nu am nici macar studii “de specialitate” in domeniul artei, dar … am alt “as in manca” : ma pricep al dracului de bine la statistici si analiza de informatii culese din mediul online, ptr ca domeniul meu de “expertiza” a fost in mod predominant IT-ul si ramificatiile lui !

Asadar, am cautat sa vad cum-si calculeaza altii pretul la picturi si am gasit cateva criterii de baza care formeaza un pret minim de pornire. Am zis minim, pentru ca in arta nu exista pretul maxim, “limita este cerul”!

Deci, iata pe scurt care sunt criteriile de baza:

1.) Dimensiunea picturii

Exista doua formule de calcul ptr a cuantifica valoarea dupa dimensiune:

 1. Suprafata (aria), adica Lungime x Inaltime (LxH)
 2. Lungimea liniara a laturilor, adica Lungime*2 + Inaltime*2 , daca este patrat, atunci Latura*4

Pentru alte forme geometrice se  aplica aceleasi reguli, se afla aria sau lungimea totala a laturilor, fiecare forma are formula ei matematica, dar ne limitam doar la cele uzuale dreptunghi (sau patrat).

Pretul mediu calculat pe site-urile romanesti unde se vand picturi de diversi artisti, cu sau fara “renume”, este urmatorul:

 • 0.473 lei pe centimetru patrat
 • 6.454 lei pe centimetru liniar

Asadar, de exemplu, pentru o pictura de 40 x 60 cm, pretul mediu este:

 • pentru formula suprafetei: 40 * 60 * 0.473 = 2400 * 0.473 ~ 1135 lei
 • pentru formula liniara: (40 * 2) + (60 * 2) * 6.454 = (80 + 120) * 6.454 = 200 * 6.454 = 1290.8

dupa cum observati preturile sunt relativ similare, insa pentru picturi de dimensiuni mari, diferenta va fi una foarte mare, iata un exemplu pentru o pictura de 140 x 100 cm

 • pentru formula suprafetei: 140 * 100 * 0.473 = 14000 * 0.473 ~ 6622 lei
 • pentru formula liniara: (140 * 2) + (100 * 2) * 6.454 = (280 + 200) * 6.454 = 480 * 6.454 = 3097

adica in acest caz, pretul este mai mult decat dublu daca folosim varianta de calcul pentru suprafata.

Concluzii:

 • daca esti un artist in devenire, anonim, dar consideri ca lucrarile tale merita atentia, atunci “formula liniara” este cea mai potrivita.
 • daca ai experienta multa, ai expus de n-spe mii de ori, esti recunoscut in cercul artistilor din tara, probabil ca formula ariei este potrivita pentru tine.
 • daca esti un artist “emerit” cu valoare internationala, atunci poti inmulti cu 10 , 100 sau 1000 rezultatul la formula ariei 🙂

2.) Timpul executiei

Sunt picturi si picturi, nu toate necesita atentie deosebita si nu toate-ti mananca zeci de ore de concentrare.

Sunt unele lucrari in care arunci o galeata de vopsea pe panza si cateva pensule aleatoare facute cu ochii inchisi tinand o pensula in gura, atunci cred ca ai putea sa imparti la 2 rezultatul oricarei formule … zic si eu, arta e arta, dar daca este pur aleatoare, consider ca universul se descurca mai bine !

Daca are multe detalii, sute de figuri si/sau elemente individuale si timpul petrecut in fata panzei se numara in zeci de ore, atunci formula suprafetei nu-si mai are rostul pentru ca de multe ori o pictura de dimensiuni medii poate lua acelasi timp de executie ca si una cat usa de la biserica.

Pentru astfel de cazuri o alternativa este o formula aditionala pentru timpul executiei, adica “plata la ora” este mai convenabila in acest caz.

Ca si artist, consider ca timpul meu este destul de pretios, nu este deloc mai prejos decat al unui “parlamentar” ba chiar ma consider ceva mai elevat spiritual decat “ei” … deci sa plecam de la salariul de 20000 de lei, minim cat castiga un senator sau deputat in romania anului 2020.

Nu stiu ce fac ei de banii astia pentru ca nu se vede nimic concret de 30 de ani, dar eu stiu cat timp si de ce efort este nevoie cand ai de facut o pictura pentru care ai “investit” 20 -30 de ore de munca si concentrare.

Un parlamentar munceste in medie 6 ore pe zi, trei zile pe săptămână, nouă luni pe an … adica in medie 78 de zile pe luna, ceea ce inseamna ca este platit cu 256 de lei / ora (am exclus banii de cazare, suma forfetara, transport si pensia speciala, bani care le dubleaza veniturile) 

Asadar, daca estimam valoarea unei picturi prin timpul dedicat, atunci treaba sta cu totul altfel, pentru ca o pictura la care ai muncit 30 de ore, valoreaza 7680 de lei … o suma cu greutate, ce-i adevarat, dar daca pictura chiar merita atentia, atunci cine te respecta si stie ce implica pictura respectiva nu te intreaba “de ce costa atat ?” Iata mai jos un exemplu la care am consumat ceva tachyoni pentru executie, estimez in jur de 25 de ore :

The-Path-Abstract-Acrylic-Paint-Emilian-Robert-Vicol

Dar sa revenim cu picioarele pe pamant, pentru ca salariile celor “de sus” oricum sunt rupte de realitate, consider ca o valoare intre 50-60 de lei/h este ceva mai “logic” ptr Romania, iar daca piata in care vinzi este in afara tarii sugerez o baza de calcul pentru 18-20 de euro / ora

Concluzii:

 • Daca timpul pentru executarea lucrarii este de ordinul zecilor de ore, ai putea alege ca formula de calcul (nr de ore * 50 lei)
 • Daca timpul de executie este relativ mic, formula liniara este cea mai potrivita.

Acestea sunt concluzii pentru pictori mai “anonimi” asa ca mine, insa ptr “elita” nu este nevoie sa le spun eu cat costa lucrarile lor, deja stiu ei mai bine!

3.) Materiale folosite

Daca pentru lucrarile mici si simple, pana in 30 x 30 cm, materialele nu sunt exagerat de mult si uneori omiti sa le mai adaugi la pret, la cele mari si complexe nu-ti mai poti permite acest lucru.

Valoarea materialelor trebuie sa includa in calcul urmatoarele:

 • Panza / Canvas  / Carton sau Lemn
 • Vopsele si Medii (ptr diluare, intarzierea uscarii, fluidificare, etc)
 • Vernis (straturile finale ptr protectie la Ultraviolete, umezeala, uzura)
 • Inramare (daca este cazul), uneori rama este cel mai scump material
 • Ambalaj + Transport (nu este de neglijat, picturile trebuire trimise “cu valoare”)
 • Uzura accesorii si scule de lucru (pensule si alte elemente nu sunt nemuritoare si cele de calitate sunt chiar f scumpe)
 • Carpe, Diluanti, Bureti, Recipiente, Servetele etc … sunt cheltuieli colaterale inevitabile
 • Elemente de prindere si agatare
 • Cartoane, Blocuri de desen, Panze ptr schite (ideile nu vin la comanda ci neasteptat, asadar schitele sunt ceva frecvent)

Concluzii:

La valoarea calculata dupa oricare dintre formulele alese, musai sa adaugi si cheltuielile aditionale de la punctul 3, sunt materiale pe care ulterior trebuie sa le comanzi online, nu vin donatie de la nimeni ca sa-ti dezvolti tu latura artistica ca esti cu stea in frunte!

Personal, numai ca sa fac comenzi ptr materiale “pierd” saptamanal cateva ore … timp care trebuie “recuperat” cumva !

Time, like latinum, is a highly limited commodity.
(Ferengi Rules of Acquisition, no 240)

P.S. Acest articol nu este valabil pentru cei care fac reproduceri !

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *