Cat valoreaza pictura ta ? Creatia unui artist in devenire

Ca orice artist (in devenire) sau cu experienta, la un moment dat apare inevitabil si intrebarea: cat valoreaza creatia mea ?

Chiar daca pictezi din pasiune sau doar ca sa obtii un venit suplimentar, la un moment dat tot o sa vrei sa-ti valorifici creatiile, deci musai sa stii aproximativ cu cat poti sa-ti vinzi “pielea” !

Recunosc ca sunt un novice in domeniu, nu sunt un artist consacrat, nu am nici experienta deosebita, nu am nici macar studii “de specialitate” in domeniul artei, dar … am alt “as in manca” : ma pricep al dracului de bine la statistici si analiza de informatii culese din mediul online, ptr ca domeniul meu de “expertiza” a fost in mod predominant IT-ul si ramificatiile lui !

Asadar, am cautat sa vad cum-si calculeaza altii pretul la picturi si am gasit cateva criterii de baza care formeaza un pret minim de pornire. Am zis minim, pentru ca in arta nu exista pretul maxim, “limita este cerul”!

Deci, iata pe scurt care sunt criteriile de baza:

1.) Dimensiunea picturii

Exista doua formule de calcul ptr a cuantifica valoarea dupa dimensiune:

 1. Suprafata (aria), adica Lungime x Inaltime (LxH)
 2. Lungimea liniara a laturilor, adica Lungime*2 + Inaltime*2 , daca este patrat, atunci Latura*4

Pentru alte forme geometrice se  aplica aceleasi reguli, se afla aria sau lungimea totala a laturilor, fiecare forma are formula ei matematica, dar ne limitam doar la cele uzuale dreptunghi (sau patrat).

Pretul mediu calculat pe site-urile romanesti unde se vand picturi de diversi artisti, cu sau fara “renume”, este urmatorul:

 • 0.473 lei pe centimetru patrat
 • 6.454 lei pe centimetru liniar

Asadar, de exemplu, pentru o pictura de 40 x 60 cm, pretul mediu este:

 • pentru formula suprafetei: 40 * 60 * 0.473 = 2400 * 0.473 ~ 1135 lei
 • pentru formula liniara: (40 * 2) + (60 * 2) * 6.454 = (80 + 120) * 6.454 = 200 * 6.454 = 1290.8

dupa cum observati preturile sunt relativ similare, insa pentru picturi de dimensiuni mari, diferenta va fi una foarte mare, iata un exemplu pentru o pictura de 140 x 100 cm

 • pentru formula suprafetei: 140 * 100 * 0.473 = 14000 * 0.473 ~ 6622 lei
 • pentru formula liniara: (140 * 2) + (100 * 2) * 6.454 = (280 + 200) * 6.454 = 480 * 6.454 = 3097

adica in acest caz, pretul este mai mult decat dublu daca folosim varianta de calcul pentru suprafata.

Concluzii:

 • daca esti un artist in devenire, anonim, dar consideri ca lucrarile tale merita atentia, atunci “formula liniara” este cea mai potrivita.
 • daca ai experienta multa, ai expus de n-spe mii de ori, esti recunoscut in cercul artistilor din tara, probabil ca formula ariei este potrivita pentru tine.
 • daca esti un artist “emerit” cu valoare internationala, atunci poti inmulti cu 10 , 100 sau 1000 rezultatul la formula ariei 🙂

2.) Timpul executiei

Sunt picturi si picturi, nu toate necesita atentie deosebita si nu toate-ti mananca zeci de ore de concentrare.

Sunt unele lucrari in care arunci o galeata de vopsea pe panza si cateva pensule aleatoare facute cu ochii inchisi tinand o pensula in gura, atunci cred ca ai putea sa imparti la 2 rezultatul oricarei formule … zic si eu, arta e arta, dar daca este pur aleatoare, consider ca universul se descurca mai bine !

Daca are multe detalii, sute de figuri si/sau elemente individuale si timpul petrecut in fata panzei se numara in zeci de ore, atunci formula suprafetei nu-si mai are rostul pentru ca de multe ori o pictura de dimensiuni medii poate lua acelasi timp de executie ca si una cat usa de la biserica.

Pentru astfel de cazuri o alternativa este o formula aditionala pentru timpul executiei, adica “plata la ora” este mai convenabila in acest caz.

Ca si artist, consider ca timpul meu este destul de pretios, nu este deloc mai prejos decat al unui “parlamentar” ba chiar ma consider ceva mai elevat spiritual decat “ei” … deci sa plecam de la salariul de 20000 de lei, minim cat castiga un senator sau deputat in romania anului 2020.

Nu stiu ce fac ei de banii astia pentru ca nu se vede nimic concret de 30 de ani, dar eu stiu cat timp si de ce efort este nevoie cand ai de facut o pictura pentru care ai “investit” 20 -30 de ore de munca si concentrare.

Un parlamentar munceste in medie 6 ore pe zi, trei zile pe săptămână, nouă luni pe an … adica in medie 78 de zile pe luna, ceea ce inseamna ca este platit cu 256 de lei / ora (am exclus banii de cazare, suma forfetara, transport si pensia speciala, bani care le dubleaza veniturile) 

Asadar, daca estimam valoarea unei picturi prin timpul dedicat, atunci treaba sta cu totul altfel, pentru ca o pictura la care ai muncit 30 de ore, valoreaza 7680 de lei … o suma cu greutate, ce-i adevarat, dar daca pictura chiar merita atentia, atunci cine te respecta si stie ce implica pictura respectiva nu te intreaba “de ce costa atat ?” Iata mai jos un exemplu la care am consumat ceva tachyoni pentru executie, estimez in jur de 25 de ore :

The-Path-Abstract-Acrylic-Paint-Emilian-Robert-Vicol

Dar sa revenim cu picioarele pe pamant, pentru ca salariile celor “de sus” oricum sunt rupte de realitate, consider ca o valoare intre 50-60 de lei/h este ceva mai “logic” ptr Romania, iar daca piata in care vinzi este in afara tarii sugerez o baza de calcul pentru 18-20 de euro / ora

Concluzii:

 • Daca timpul pentru executarea lucrarii este de ordinul zecilor de ore, ai putea alege ca formula de calcul (nr de ore * 50 lei)
 • Daca timpul de executie este relativ mic, formula liniara este cea mai potrivita.

Acestea sunt concluzii pentru pictori mai “anonimi” asa ca mine, insa ptr “elita” nu este nevoie sa le spun eu cat costa lucrarile lor, deja stiu ei mai bine!

3.) Materiale folosite

Daca pentru lucrarile mici si simple, pana in 30 x 30 cm, materialele nu sunt exagerat de mult si uneori omiti sa le mai adaugi la pret, la cele mari si complexe nu-ti mai poti permite acest lucru.

Valoarea materialelor trebuie sa includa in calcul urmatoarele:

 • Panza / Canvas  / Carton sau Lemn
 • Vopsele si Medii (ptr diluare, intarzierea uscarii, fluidificare, etc)
 • Vernis (straturile finale ptr protectie la Ultraviolete, umezeala, uzura)
 • Inramare (daca este cazul), uneori rama este cel mai scump material
 • Ambalaj + Transport (nu este de neglijat, picturile trebuire trimise “cu valoare”)
 • Uzura accesorii si scule de lucru (pensule si alte elemente nu sunt nemuritoare si cele de calitate sunt chiar f scumpe)
 • Carpe, Diluanti, Bureti, Recipiente, Servetele etc … sunt cheltuieli colaterale inevitabile
 • Elemente de prindere si agatare
 • Cartoane, Blocuri de desen, Panze ptr schite (ideile nu vin la comanda ci neasteptat, asadar schitele sunt ceva frecvent)

Concluzii:

La valoarea calculata dupa oricare dintre formulele alese, musai sa adaugi si cheltuielile aditionale de la punctul 3, sunt materiale pe care ulterior trebuie sa le comanzi online, nu vin donatie de la nimeni ca sa-ti dezvolti tu latura artistica ca esti cu stea in frunte!

Personal, numai ca sa fac comenzi ptr materiale “pierd” saptamanal cateva ore … timp care trebuie “recuperat” cumva !

Time, like latinum, is a highly limited commodity.
(Ferengi Rules of Acquisition, no 240)

P.S. Acest articol nu este valabil pentru cei care fac reproduceri !

byrev Written by:

8 Comments

 1. Dana
  August 24, 2021
  Reply

  Intr-adevar dimensiunile si orele investite in creatie sunt puncte de pornire in stabilirea unui pret. Insa, exista un principiu care cred ca in arta are o valoare si mai mare. Pretul unui lucru sau serviciu, nu este atat de mult corelat cu nivelul de cost ci mai degraba cu nivelul de valoare pe care o aduce sau plusul adus celui care cumpara. De aceea o apa minerala costa 1.5 lei in supermarket si 6-8 lei la terasa. Daca vorbim de tablouri, ele mereu transmit ceva, cand ma uit la tablourile mele vad viata vibranta pe pereti, ele chiar transmit si ma fac sa le caut cu privirea. De fiecare data vad altceva, nu plictisesc, nu sunt monotone iar eu sunt doar un simplu incepator care nu a vandut inca. Ma gandesc ca in cazul unui artist cu experienta creatiile transmit mult mai mult si odata cumparate pot deveni de nepretuit pentru cel care le detine.

 2. Cezara Livia Mihaila
  October 6, 2021
  Reply

  Multumesc pentru informatii. Foarte util articolul. Pictez si eu cam in aceleasi conditii de notorietate si maiestrie, (protejata de varsta) si doua erau intrebarile legate de vanzare. La cea legata de pret, articolul da o orientare foarte buna. Cealalta ar fi legata de forma legala a vanzarii. Adica o vanzare de picturi manuale in ulei implica ceva dari la stat sau arta e scutita?

  • byrev
   October 23, 2021
   Reply

   @CEZARA LIVIA MIHAILA, conform legislatiei:

   Persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România și contribuțiile sociale datorate, respectiv 25 mai.

   De altfel, conform ANAF, în situația în care creatorul de conținut va obține, ulterior vânzării inițiale, venituri din vânzările recurente/repetate (chiar si NFT royalties) are, de asemenea, obligația declarării acestor venituri în aceeași categorie de venit.

   *** arta NFT (non-fungible token)

 3. byrev
  October 23, 2021
  Reply

  *** Preturile ptr materiale nu mai sunt “un moft” ci trebuiesc luate in calcul la modul serios, deja totul este mult mai scump decat in anii anteriori, mai ales ptr canvas-uri, unele chiar si-au dublat pretul!

 4. Cezara Livia Mihaila
  October 31, 2021
  Reply

  Va multumesc pentru raspuns. Aveti dreptate cu auxiliarele. Pentru panze, sunt foarte multumita cu calitatea si pretul panzelor de la “Rafaeloartist.ro”. O firma din Bacau, specializata in executie de panza pe sasiu.

 5. byrev
  November 1, 2021
  Reply

  Multumesc pentru pont privind site-ul: https://www.rafaeloartist.ro/ !
  Personal am cumparat de pe multe site-uri din romania, dar preturile la canvas-uri din ultima perioada te sperie 🙂 … in schimb, preturile afisate pe rafaeloartist.ro sunt ceva mai decente.

  O sa ma conving cand o sa pun o comanda mai consistenta zilele ce vin, adaug “materie prima” la stocul de iarna :)))

 6. Ana Maria
  December 17, 2021
  Reply

  De curând m-am alăturat unui grup de fb, unde se vând picturi, tablouri, direct de către artiști.
  Le urmăresc cu mare drag si interes deosebit, pt ca imi doresc sa imi impodobesc pereții casei cu ceva frumos, care sa ma calmeze, sa ma liniștească, sau ma facă sa evadez din realitate, chiar. Preturile de care se discuta in acest articol mi se par exorbitante., si foarte descurajat oare pt cei de rand, care cauta sa cumpere arta……. Tocmai am comandat un tablou gata inramat, pe pânză, din spatula, la 60€. Nu stiu câtă munca si cât timp a fost depus in realizarea acestuia, dar de departe este ceva deosebit de frumos, iar artista, cu asa preturi, si-a câștigat un client fidel, plus recomandări din partea mea, către prietenii mei. Mai bine dau banii pe o pictura, decât pe o icoana, spre exemplu.

  • byrev
   December 24, 2021
   Reply

   Ca orice pasiune, pictura nu este mai prejos decat prelucrarea lemnului sau forjarea fierului spre exemplu. Ai nevoie de rabdare, timp, devotament, inovatie si dibacie, fara de care rezultatul nu este inovator.

   Valoarea unei picturi sta in ochii privitorului, mai ales cand este vorba despre asbstract, unde pana si ochiul stang nu cade de acord cu cel drept privind sensul si semnificatia unei picturi :)))))))

   P.S. Cand cuantifici arta prin munca, timp, cheltuieli … valoarea artistica dispare, la fel de bine poti cumpara tapet decorativ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *