53% din pretul carburantilor ajunge in buzunarul statului – Acciza la Control

Niciodata nu am fost foarte atent la bonul primit cand bag motorina in peco, dar zilele acestea, de curios am verificat si eu sa vad daca pe bon scrie ce taxe platim de fapt, la stat cand achizitionam carburanti … si surprinzator in dreptul liniei “TOTAL TAXE” este trecut doar TVA-ul !!!

Legislatia este facuta de asa natura incat nici statul nu doreste sa stie cetateanul cat “doneaza” statului prin taxe si nici comerciantii nu au interesul ca lumea sa stie exact cat este de fapt pretul “la producator” …

Taxe, Accize si Impozite, RomaniaAsa ca, am facut si eu niste calcule sumare si din ce am gasit online, se pare ca pretul carburantilor este format din:

  • Pretul de producator
  • Acciza motorina => 1838.04 lei / 1000L iar supra
  • Supra-acciza => 7 eurocenţi /litru (0.336 lei / litru)
  • TVA => 19%

Se discuta anul trecut ca supraaciza ar putea fi scoasa ptr 2019, dar nu am gasit nimic concret cum ca ea nu mai exista, asadar am adaugat-o in calcule, folosind valorile preulate de pe ultimul bon (Aprilie 2019):

1L motorina = 5.9 lei (cu TVA) = 4.96 lei (fara TVA)

din care:

  • TVA (19%) = 0.94 Lei
  • Acciza motorina = 1.838 Lei
  • Supraaciza = 0.336 Lei
  • Pret producator = 2.786 Lei

In gaura neagra a bugetului ajung aprox. 3.11 lei, ceea ce reprezinta 53% din pretul final al motorinei!

bon-fiscal-motorina carburant tva-2019 - taxe si accize

Ce este “interesant”,  reprezinta faptul ca statul incaseaza abuziv aproximativ 40 de bani in plus pentru fiecare litru, adica cu 7% mai mult decat ar trebui. De unde aceasta valoare si de ce o consider abuziva, ba chiar ilegala ?

TAXA => 1.838 (acciza) + 0.336 (supraaciza) + TVA (taxa la taxa !???) = 2.174 + 19%TVA = 2.58 Lei (merg la stat pentru fiecare litru de motorina) => aproximativ 40 de bani taxa la taxa incasati abuziv de catre stat!

Ca sa o lamurim mai simplu, mai intai sa analizam ce inseamna acciza conform definitiei din DEX (Dicționar explicativ al limbii romane):

ACCÍZĂ, accize, s. n. 1. Impozit indirect care se percepe în unele țări asupra unor obiecte de consum. 2. (Înv.) Taxă de consumație, de barieră și vamală.

Asadar: Acciza = Impozit = Taxa

Mergem mai departe si cautam definitia TVA-ului, tot conform DEX:

TVA, TVA-uri, s. n. Taxă pe valoarea adăugată. [Pr.: te-ve-a] – Din fr. T.V.A. (abr. din T[axe] à la V[aleur] A[joutée]).

si la impozit gasim:

impozitáre s. f. (fin.) Acțiunea de a impozita ◊ „În România se va trece de la 1 iulie 1993 la aplicarea taxei pe valoarea adăugată (TVA), sistem de impozitare indirectă (adică pe circulația mărfurilor) specific economiei de piață.” ◊ „22” 25/93 p. 5 (din impozita)

Aadar: TVA = Taxa = Impozit

Problema vine din faptul ca TVA-ul este adaugat si la accize, adica guvernul a decis sa puna poporului in spinare o taxa la alta taxa, ceea ce in mod clar nu are nicio logica. Este un mod de prosteala pe care statul poate sa-l faca de zeci de ani, iar acest lucru nu se intampla numai la carburanti ci si la alte produse unde statul a decis ca populatia sa plateasca accize: alcool, tutun, energie electrica, gaz.

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *