Farsa secolului – Apa potabila imbuteliata in sticle de plastic !

Exista “branduri” de apa imbuteliata al caror pret de comercializare este mai mare decat pretul carburantilor (benzina sau motorina). Cum este posibil ? Nu exista nicio explicatie decat “propaganda mincinoasa” si manipularea populatiei, precum ca apa de la robinet nu este buna de baut !

Daca eliminam mega-acciza din carburanti, constatam ca apa plata la peturi din plastic depaseste nesimtit de mult urmatoarele cheltuieli privind petrolul:

  • prospectiuni si foraje pentru sonde
  • pretul de extractie al titeiului,
  • transport (cu vaporul, prin conducte, cale ferata) si stocarea lui,
  • prelucrare/cracare (rafinarii),
  • stocarea hidrocarburilor: motorina, benzina, dialuanti, pacura, ulei, etc.
  • transportul acestora in statiile peco
  • vanzare la pompa …

filtru-de-carbon-activApa plata imbuteliata este cea mai mare inselatorie a secolului, depaseste pana si pe cea a tigarilor si medicamentelor … si paradoxal, exista oameni care consuma doar apa imbuteliata 🙂 …

Un simplu filtru de carbon activ elimina mirosul de clor din apa de la robinet, si devine chiar mai buna decat apa imbuteliata. Pentru cei pretentiosi se poate pune si un filtru UV, dar nu este necesar, cantitatea de clor in alimentarea oraselor este reglata in asa masura incat micro-organismele sa fie eliminate in totalitate. Mai degraba un filtru ptr particule in suspensie merita investitia, exista situatii cand apa din sursele de suprafata nu este foarte limpede din cauza ploilor, iar aluviunile nu sunt filtrate decat partial in statiile de filtrare si alimentare ptr localitati.

Cat despre filtrele de carbon activ, cascati ochii foarte bine, cartusul in sine este extrem de ieftin, cativa lei, doar carcasa de plastic este ceva mai scumpa, undeva intre 20-100 de lei, depinde de marime/model. Recomand sa fie cat mai mare, preferabil de 10″ (inch), ptr ca si costurile ptr “cartuse” vor fi mai mici ulterior. Filtrul in sine va tine o viata, doar cartusul se schimba periodic, in functie de cantitatea de apa consumata. Exista si carbon activ pentru refill (adica se schimba carbonul din cartusele vechi), dar operatiunea nu este chiar simpla, si de regula cartusele au carbonul activ presat, ceea ce e mai dificil sa faci acest lucru acasa, exceptand cazul in care carbunele activ este granulat!

Exista surse de apa, de obieci cele de adancime mare care intradevar, nu sunt tocmai “ideale” pentru consum din cauza continutului de saruri de fier/mangan care pot adauga un gust apei, ceea ce nu este ok, pentru ca apa potabila nu trebuie sa aiba gust, dar aceste neajunsuri se pot elimina folosind filtre adecvate, al caror pret se amortizeaza destul de repede incat sa fie mai rentabil schimbarea cartuselor decat cumpararea apei imbuteliate! Cat despre sursele de apa de adancime mica, aici in general este necesara o analiza frecventa a apei pentru ca in timp pot sa apara diverse surse de contaminare, mai ales de natura organica, substante chimice folosite in agricultura, infilitratii de nitrati si nitriti, ceea ce necesita sisteme de filtrare mai complexe, in mai multe trepte: osmoza inversa si/sau straturi de rasini de schimb ionic, etc!

apa potabila, statie de filtrare

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *