Programarea (software) este o arta, nu este comert de legume si fructe !

Coding & Programming is an Art !

Multi cuantifica munca unui programator comparand valoarea lui cu a unui vanzator de legume … plata la ora, ceea ce nu are absolut nicio relevanta.

Munca unui programator poate sa fie comparata in cel mai bun caz cu aceea a unui artist, pentru ca solutiile rezolvarii multor probleme vin in proportie majora din imaginatie, intuitie si experienta nu sunt copiate din vreo carte de bucate !

Sa luam cateva exemple foarte evidente privind importanta vitala a softului unde programarea poate sa dureze o saptamana, o luna sau 5 ani … nu are nicio importanta timpul aici, cea mai mica greseala poate deveni absolut fatala :

  • functionarea unui satelit de miliarde de euro,
  • o centrala nucleara,
  • o racheta balistica intercontinentala,
  • piata bursiera …

* In algoritmi software si design hardware, banii trebuie sa curga pe masura importantei proiectului, nu pentru timpul de executie!

Daca luam situatia actuala din lume, virusul COVID-19 putea sa fie “ingenuncheat” in cateva zile, daca miile de miliarde ce se vor pompa acum pentru sustinerea economiei erau investite in putere de calcul.

Summit, cel mai rapid supercomputer din lume a gasit 77 de tratamente potențiale pentru COVID-19 (sursa) … si investitia pentru acest supercomputer a costat doar 200 de mil de $ … insa nu are putere atat de mare sa simuleze “imposibilul” !

supercomputer - summit cel mai puternic calculator din lume

De ce grupul G20 – cele mai bogate tari ale lumii – nu au avut ideea sa investeasca 4000 de miliarde intr-un sistem de calcul (chiar si in computere cuantice) pentru a rezolva gripa, cancerul, sida, herpesul, panourie fotovoltaice cu randamet f mare, materiale petru baterii mult mai performante, fuziune nucleara, catalizatori noi si ieftini, etc … ?

Pentru ca nu au stiu sa cuantifice si sa prevada castigurile folosind tehnica de calcul … si ma indoiesc ca se vor trezi acum !

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *