Proiect – Ventilator de Urgență MIT (E-Vent) , cel mai ieftin aparat de ventilație mecanică din lume!

De ce stirile “care conteaza” nu le spune toata lumea ? … probabil foarte putini sunt interesati sa promoveze un produs care costa de zeci de ori mai putin decat unul comercializat ca si “profesional”!

Cineva/undeva s-a gandit la o solutie rapida pentru salvarea a milioane de oameni : inventia unui aparat de ventilație mecanică pentru urgente … din pacate stirea asta nu am vazut-o pe niciun site din Romania, nici prin feedul facebook, toti-si dau cu capul de pereti dupa probleme si morti, dar informatiile cu adevarat importante nu vrea nimeni sa le dezvaluie publicului, de ce ?

Pentru ca tragedia si groaza atrage mai multa lume in fata televizorului si pe site-urile de stiri decat optimismul … media nu va vrea linistiti si calmi, doreste sa fiti in permanenta agitati, agresivi si enervati … vrea sa scoateti spume non-stop, asa se hranesc ei, asa fac televiziunile de stiri bani, pe frica si nestiinta populatiei !

MIT Emergency Ventilator (E-Vent) Project = aparat de ventilație mecanică pentru urgente

MIT E-VENT-Emergency-ventilator-design-toolbox

Un aparat de ventilație mecanică pentru urgente este un dispozitiv care ajuta ca pacientii aflati in stare critica sa respire pana cand pericolul trece si sunt capabili sa respire singuri, iar un astfel de dispozitiv (profesional) costa extraordinar de mult, chiar exagerat de mult ~ pana la 30 de mii de euro ~ avand in vedere ca piesele pentru el nu costa mai mult de cateva sute de euro!

Proiectul pentru noile dispozitive destinate a fi folosite numai in cazuri de urgenta si supervizate de personal medical, este publicat in mod gratuit, open-source, pentru ca orice tara din lume sa-l poata construi, ba chiar constructia lui este atat de simpla incat orice persoana cu ceva cunostinte de electronica si automatizari poate sa-l realizeze, nu e nevoie de specialisti in medicina sau in alte stiinte, chiar si un mecanic auto poate sa-l asambleze !

MIT-Ventilator-Designed-With-Common-Manual-Resuscitator

Toate specificatiile si alte detalii pentru construirea unui aparat de ventilație mecanică pentru urgente lui se gasesc aici:

P.S.

Am vazut totusi ceva stiri legate de “inventii” similare:

Una chiar in Romania, cineva s-a muncit sa-l “reinventeze” (VentilaTM , din Timisoara) , nu era necesar, proiectul exista si este functional … dar initiativa este demna de toata lauda, le sugerez sa se inspire si din e-VENT ptr ca este un dispozitiv dovedit fiabil, nu a fost inventat chiar “de astazi”, are o istorie de cativa ani in spate.

O a doua stire viza un grup din Irlanda, Open Source Ventilator (OSV) , au gandit un aparat construit prin imprimare 3D. O initiativa foarte laudabila, insa fiabilitatea unei constructii din filamente PLA trebuie mai intai dovedita si in practica, pentru ca un astfel de dispozitiv trebuie sa functioneze 24/24 fara orpire si fara sa se defecteze … plasticul nu este totusi cel mai fiabil material de pe planeta, dar ideea este una foarte buna. Un pacient in stare critica poate fi sustinut chiar si 2 saptamani prin ventilare mecanica pana-si revine, asta ar insemna o medie de aproape 300 de mii de cicluri de functionare, ceea ce nu este de neglijat … simplitate inseamna fiabilitate !

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *