Rezistenta trepte ventilator Clima/AC – Cum sa ti-o repari singur – Foto

Proiect pentru cei care au timp si experiență si nu exista o slutie rapida pentru a schimba kitul de control al climatizării (rezistenta pentru trepte). În imaginile de mai jos aveți detalii despre ceea ce aveți nevoie și ce trebuie să faceți !

  • Siguranța termică corectă (10A, 152*C pentru Astra H GTC 2005)
  • Pastă de lipit și cositor
  • Conectori din cupru (sau pini pentru cablu cu sectiunea de 2.5 mm)
  • Răbdare și atenție

Mai întâi, lipiți conectorii din cupru pe kitul de rezistențe și apoi asigurați siguranța termică prin apăsarea terminalelor conectorilor sau prin lipire foarte rapida, altfel se supraîncălzește și se deteriorează!

* Personal nu am gasit la magazinul de electronice din “comuna” Targu Jiu decat niste papuci din cupru care nu sunt tocmai potriviti ptr scopul propus dar merg folositi. Indicat ar fi sa folositi pini pentru cablu cu sectiunea de 2.5 mm, sunt mai tari si presarea este chiar ferma.

P.S. Kitul este foarte simplu dar ca si tehnologie este antic. Pretul “pe original” este exagerat ptr asa ceva, un regulator electronic adevarat nu costa mai mult de 30 de lei, iar reglarea se poate face cu adevarat precisa nu doar in 3-4 trepte care niciodata nu sunt potrivite. Ba chiar daca se mai adauga si un kit de control al temperaturii, se poate construi un control foarte precis si complet automat al temperaturii la un pret mediocru. Sa nu uitam ca sunt kituri de contrlol AC la preturi astronomice as zice de 100 de ori mai scumpe decat piesele si tehnologia folosita! Piesa din imagini costa aproximativ 50 de lei pe variante aftermarket, deci recomand reparatia ca solutie temporara, piesa nefiind f scumpa.

testarea in timpul functionari:blower-motor-resistor-thermal-fuse replace-diy

nota: lăsați ventilatorul pe treptele 1-3 doar câteva secunde pentru a testa, altfel siguranța se poate supraîncălzi fără răcire, adica se va arde

Chiar si pentru acest tip de control designul nu este deloc potrivit, genereaza caldura inutil care de fapt va ajunge in masina, caldura ce trebuie “scoasa” de compresor. Chiar daca nu este o cantitate semnificativa, de ce sa nu reduci la minim consumul !? plus ca elimini o potentiala problema: riscul de incendiu daca rezistenta termica nu functioneaza corect. Pentru o fiabilitate “adevarata” se pot folosi sigurante resetabile (PTC de 10A) + termostat bimetalic cu temperatura fixa. Termostatul este 14 lei si siguranta resetabila este 5 lei, adica la un pret de nici 20 de lei se poate face un kit cu rezistente care nu se va arde (aproape) niciodata. In cel mai rau caz se arde rezistenta daca are un defect din fabricatie ! Astfel in caz de probleme cu admisia/refularea aerului, kitul doar va intrerupe temporar ventilatorul. Odata ce scade temperatura kitului, se va restabili si functionarea, iar dupa ce se va rezolva problema care supraincalzeste kitul, clima va functiona fara probleme si fara intrerupere. Pentru siguranta maxima se recomanda folosirea a doua termostate in serie !!!

siguranta resetabila PTC - termostat bimetalic

Un adevartat inginer nici nu ar mai lua in calcul astfel de tehnologie invechita cu riscuri de incendiu, controlul electronic este ideal, are consum minim de energie, posibilitate de control precis (chiar automat) si o fiabilitate mai mare as zice … Dar pentru astfel de tehnologii, producatorii auto umfla preturile exagerat pentru cateva piese si tehnologie ce nu costa mai mult de 10 euro !!!

regulator electronic de turatie pwm

Atentie, nu folositi decat siguranta termica similara in amperaj si temperatura cu cea defecta, altfel existand pericolul de a se arde prematur sau din contra, sa va topiti plasticul din bord sau chiar sa ia masina foc!

* recomand reparatia numai ca o soluție temporară, nu definitivată! (piesa reparata de mine costa in jur de 50 de lei la magazinele online de piese auto) !

P.S. Recomand inlocuirea acestui tip de reglaj prin rezistenta cu un reglaj electronic folosind un regulator de turatie PWM, pentru mai multe detalii vezi aici:

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *