Inlocuire Rezistenta trepte ventilator Clima/AC cu Regulator Electronic PWM

In urma cu ceva vreme am scris despre cum sa-ti repari singur “Rezistenta trepte ventilator Clima/AC” , dar tot acolo am atras atentia ca este doar o solutie temporara, nu este indicata reparatia ci schimbare cu alta noua. Cauza arderii in general nu va dispare (filtre, cai de admisie, fluctuatii in tensiune la pornire) si pana la urma amarata aia de rezistenta antica tot se va arde.

Asadar recomand o inlocuire completa a tipului de reglaj prin rezistenta in trepte cu un reglaj electronic prin comanda PWM.  Acest tip de regulator are mult mai multe avantaje:

 1. dispare riscul de incendiu, au fost N cazuri cu astfel de rezistente
 2. scapati de reglajele in doar 3 sau 4 trepte, care de mute ori nu se potrivesc cu preferintele si confortul pasagerilor. Acum o sa aveti un reglaj foarte precis !
 3. riscul defectiunii este mult mai mic, avand o fiabilitate mare daca alegeti un regulator supradimensionat, nu doar la limita curentului maxim absorbit de aeroterma!
 4. nu va mai incalzi in prostie zona de sub bord si nu va mai consuma inutil curent prin rezistente
 5. in cazul defectiunii puteti sa-l schimbati mai usor, pozitia componentei electronice poate fi aleasa incat sa fie la indemana si usor accesibila.

Rezistenta-Trepte-Clima-Regulator-Electronic-PWM

Singurul dezavantaj consta in faptul ca trebuie sa va obisnuiti cu pozitia noului buton 🙂

Mai jos o sa expun pozele privind aceasta modificare insa nu voi aduce explicatii tehnice privind aceasta operatie pentru ca nu este indicata executia lucrarii de catre persoane care nu stiu diferenta intre amperi si volti si nu cunosc riscurile unei unor executii deficiente cand se lucreaza cu amperaje relativ mari!

* Dar in cateva cuvinte iata pasii pe scurt:

 1. se comuta AC pe treapta maxima cand ventilatorul porneste chiar daca rezistenta este arsa,
 2. se identifica alimentarea  de 12V din mufa rezistentei
 3. se masoara curentul absorbit de aeroterma si se va alege un regulator ce poate controla un curent cu cel putin 50% mai mare
 4. se elimina rezistenta arsa din soclu/mufa, 
 5. se alimenteaza regulatorul electronic din cele doua borne identificate
 6. aeroterma se va lega la iesirea regulatorului !

Pentru Opel Astra H GTC 2006, aeroterma absoarbe un curent de aproximativ 16A, recomand un regulator de 30A, personal am folosit unul de 40A, pretul unuia este de 40-50 de lei maxim. O sa-l gasiti si la 140 de lei, dar va asigur eu ca este absolut acelasi ca si cel de 50 de lei, tot din china de pe AliExpress sunt aduse !

byrev Written by:

Be First to Comment

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *