Pompa de Caldura Sol-Apa – Modificare din Aer Conditionat

O unitate externa de aer conditionat dispune in principal de

  • un radiator,
  • un ventilator,
  • un compresor

pompa de caldura Sol-Apa are ca idee:

  • o retea de tevi subterane
  • un compresor
  • un schimbator de caldura

Teoretic, o instalatie de aer conditionat poate fi modificata relativ usor pentru functionarea cu retea de conducte subterane care ar inlocui acel radiator si ventilator din unitatea externa.

Practic daca ai scoate din circuit radiatorul extern si ai lega tevile la reteaua subterana de conducte, respectiv vidarea si umplerea cu refrigerant ecologic pentru noua configuratie, totul ar functiona la fel de bine ca si cum nimic nu ar fi fost schimbat. De unde poate sa stie “creierul” instalatiei ca de fapt radiatorul nu mai este cel real ci unul prin pamant ? … eu zic ca ar merge … trebuie testat 😉 !

O prima asemenea modificare ar transforma pompa de caldura (aerul conditionat) din configuratia Aer-Aer in configuratia Sol-Aer. Adica sursa mai rece va fi solul.

Avantajul este evident. In cazul racirii, in pamant la ~ 2m de suprafata, temperatura este in general constanta la 10 Grade Celsius si randamentul instalatiei este superior oricarei pompe de caldura aer-aer care ar functiona in mediul extern la o temperatura de 30 de grade sa zicem , pe timp de vara. Consumul va fi probabil sub jumatate. Posibil sa atinga un EER de 5-6 !

Acum, o a doua modificare se poate aduce la splitul intern. Daca se doreste o transformare din Sol-Aer in Sol-Apa, ar fi necesar ca radiatoarul intern + ventilatorul sa fie inlocuite cu un schimbator de caldura si o pompa. Practic, radiatorul intern sa faca parte dintr’un schimbator de caldura !

Asadar o instalatie de aer conditionat, de cateva sute de lei , cu ceva investitii (retea de teava subterana + refrigerant) se poate preschimba intr’o pompa de caldura Sol-Apa cu un randament superior.

Cel mai simplu ar fi ca modificarea sa ramana pe modelul Sol-Aer si ca instalatie de referinta sa fie aleas un model de aer conditionat tip duct, adica aerul cald/rece sa fie trasportat in incaperi prin conducte.

O modificare si mai simpla, fara sa mai interveniti in schematica de baza a instalatiei de climatizare, ar fi ca radiatorul unitatii externe sa fie scufundat intr-un bazin/recipient prin care circula apa in permanenta. Apa respectiva sa fie recirculata print reteaua de conducte amintita mai sus, ingropata in pamant. Practic nu trebuie decat sa:

  • montati o pompa de recirculare pe conductele ingropate in pamant,
  • sa umpleti instalatia cu apa (sau antigel, sa va asigurati ca nu ingheata, chiar daca debitul pompei este mic) ,
  • sa deconectati ventilatorul de pe instalatia externa a unitatii de aer conditionat
  • eliminati toata carcasa de metal a unitatii externe
  • faceti rost de un bazin suficient de larg in care sa aiba loc radiatorul unitatii externe (trebuie sa fie imersat complet)
  • asigurati/montati unitatea externa pe bazinul respectiv
  • Aditional, pompa poate fi actionata chiar pe cablurile deconectate de la ventilator, dar as sugera un circuit suplimentar care sa porneasca pompa atunci cand climatizarea este pornita, si sa recircule apa in permanenta !
  • Unitatea din casa poate fi si ea la randul ei modificata similar, construit un schimbator de caldura si in loc de incalzire pe aer , incalziti de fapt pardoseala!
byrev Written by:

9 Comments

  1. Groza Mircea
    February 16, 2021
    Reply

    Am facut asa ceva, transformat in pompa de caldura apa-aer. incalzeste o casa de vacanta in Dunavatul de Jos.S-a decopertat vaporizatorul de lamelele de aluminiu si a fost imersat intr-un recipient cu apa. In partea calda s-a mentinut unitatea intrerna a instalatiei de aer conditionat care acum functioneaza pe incalzire cu un COP de ~5

  2. STEFAN
    February 16, 2021
    Reply

    Salut ,

    Apa din recipient nu o mai recirculi si nu o mai incalzesti ?
    Eu vreau sa fac ceva asemanator in beci si as fi vrut sa discut cu cineva care a mai facut .

    Stefan
    [email protected]

  3. byrev
    February 16, 2021
    Reply

    @Groza Mircea se pare ca a transormat o unitate de aer conditionat in pompa de caldura apa-aer … daca dai de el te lamureste ce si cum !

  4. liviu amza(nadie)
    February 16, 2021
    Reply

    mai chestiile astea cu tuburile ingropate la adincime am vazut-o la germani.nu mai stiu daca pe ZDF ori pe Discovery.oricum este interesant ce zici.mai zicea cineva de un preincalzitor al aerului care intra in incapere.pai sti ca este asa ceva.este o cutie pe o parte intra aerul rece care-i proaspat si pe alta iese cel cald folosit.au pereti comuni asa ca….este ceva in genul cosului de evacuare al centralei cu tiraj fortat.

  5. Nicu Cry
    February 16, 2021
    Reply

    @Groza Mircea Vreau si eu schema. Fac cinste! Cu multumiri anticipate! Nicu Cry
    raspuns pe [email protected]

  6. iuliana
    February 16, 2021
    Reply

    cu ce fel de pompa de caldura pot incalzi o sera?

  7. byrev
    February 16, 2021
    Reply

    @iuliana ai nevoie de pompa de caldura Sol-Apa cu o putere destul de mare sa ai si rezerve in caz de temperaturi exreme de -20…-30 cum au fost in iarna asta. Proiectarea serei insa face diferenta intre reusita si esec. La fel o buna proiectare poate redeuce la jumatate sau chiar la sfert energia consumata.

    E greu de presupus ce putere e nevoie, depinde f mult de suprafata, cu ce este acoperita, pozitia fata de soare, stratul de sub cultura, gradul de retinere a caldurii in interior, etc … sunt f multe necunoscute.

    Insa dupa mine, pentru o sera, estimativ este nevoie de ~ 1000 BTU pe m3 (metru cub), adica la o sera de 100mp => 250 de mii BTU, adica ~ 7 instalatii de clima de 36000 de BTU (care in cazul tau nu se pot folosi, nu dau randament sub 10 grade, dacat daca sunt cu serpentina in pamant)

    Asta in cazul in care vrei sa ai de la Sf Marie pana la Paste, zi si noapte, 25 de grade in sera 🙂

    Insa cum am zis, cu o buna proiectare necesarul de BTU se poate reduce semnificativ !

  8. andrada
    February 16, 2021
    Reply

    asi vrea sa stiu si eu mai multe informatii despre o pompa de caldura cu comprimare de vaporii .. nu am inteles foarte bine cum functionaeaza si cum incalzieste incaperea de unde extrage caldura

  9. byrev
    February 16, 2021
    Reply

    @andrada – “cum incalzieste incaperea de unde extrage caldura”

    cred ca fraza nu e chiar corecta, poate doreai sa intrebi: “cum incalzieste incaperea si de unde extrage caldura”.

    1. Caldura sa extrage din aer-apa-pamant, depinde de model.
    2. Caldura rezulta prin compresia unui gaz (freon).

    Functioneaza pe acelasi principiu cu un frigider. COnsidera ca radiatorul din spatele frigiderului este un calorifer iar congelatorul este bagat in pamant. Practic compresorul va incerca sa scoata caldura din pamant si sa o elibereze in calorifer.

    Daca ai un frigider vechi, poti sa faci un experiment simplu. faci o groapa de ~ 2m, bagi congelatorul in ea, o acoperi la loc. Bagi freon pe instalatie si dai drumu la “figider”. O sa vezi ca radoiatorul ramas afara se va incalzi chiar si iarna, pentru ca in pamant la adancimea aia este de regula peste 5 grade, maxim 10. Desigur ca in jurul congelatorului pamantul va tinde sa inghete insa daca transferul termic al stratului de pamant este bun, pamantul se va incalzi de la straturile invecinate in permanenta. Ideal este ca suprafata de contact sa fie cat mai mare si pe o suprafata de teren cat mai intinsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *