Pictura, Terapia prin Arta – o Pasiune Relaxanta pentru un Outsider

Cand zilele de iarna devin lungi si timpul liber este in exces, ce ai putea face decat sa-ti antrenezi muschii mintii cu ceva placut, relaxant si terapeutic: arta.

Pentru mine, arta nu este o stiinta asa cum au “catalogat-o” elita artistilor din vechime, arta este o forma abstracta privind viziunea spirituala si ezoterica asupra lumii. Prin arta, omul poate sa-si expuna orice gand in orice forma crede ca-l caracterizeaza sau in orice mod considera ca lucrarea lui poate expune adevarul asupra realitatii.

Din copilarie am jonglat cu creionul, carioca si pensula, dar mi-am limitat exprimarea in general pe reprezentari abstracte insa subiectele au fost variate, aproape despre tot si despre toate ce le puteam intelege in privinta lumii si umanitatii la vremea cand internetul nu era o optiune pentru cunoastere si documentare, biblioteca fiind capataiul autodidactului. Mai tarziu am inteles ca pana la urma, cunoasterea poate sa fie si de natura spirituala nu doar stiintifica, lucru ce-mi devine din ce in ce mai clar odata cu trecerea timpului.

Picturi - Mihaela Vicol - Emilian Robert Vicol - Outsider Art

Perceptia asupra lucrurilor este absolut relativa si nu doar in stiinta unde cunoastem ca notiunile newtoniene despre spatiu si timp sunt depasite, ci mai ales in arta, unde fiecare minte are propriile-i conceptii despre realitatea fizica-senzoriala cat si cea sociala.

Mai pe scurt, consider ca arta nu este o stiinta si nu trebuie tratata ca atare ci este un concept filosofic, o forma de exprimare asupra lumii de multe ori empirica, iluzorie. O stiinta aproximativa nu mai este o stiinta ptr ca in definitie, stiinta trebuie sa aiba o baza reala/repetabila a conceptelor si nu una imaginara. Arta este reflexia mintii asupra creatiei si umanitatii, expunerea preceptiei despre realitate prin concepte filosofice, spirituale si metaforice.

Si uite asa, la o varsta cand altii nu stiu ce sa faca cu viata lor, impreuna cu Mihaela am decis ca e vremea sa ne diversificam putin viata prin pictura si asa s-a nascut Vicols Art !

P.S. Arta trebuie sa evolueze, prea multa vreme a fost incorsetata si se simte nevoia ca lumea sa cunoasca si alte concepte, alte expresii, alte idei … nu doar forme de arta in care  vedem in exces trufia si narcisismul fara margini a lumii aristocratice, o lume invadata de feudali, regi si regine!

Stiinta ca arta a fost impusa de elita unui grup restrans, ajungand ca in secolul XX arta sa fie o forma de exprimare judecata dupa principii si concepte antice de catre un grup de oameni considerati “artisti”pe cand cei care-si exprimau liberi de concepte gandurile prin arta erau consdierati “neeligibili”, arta lor era o “abominatie” la valorile clasice si nu trebuia sa razbata in societate.

Din fericire, aceste lucruri incep sa se schimbe, “outsiderii” – asa cum suntem denumiti noi, cei fara studii si doctorate in arta, incep sa-si faca simtita prezenta mai ales in mediul online, locul unde orisicine poate expune liber si fara nicio constrangere, iar cu timpul au aparut si colectionarii de arta care cauta lucrari ce nu sunt inspirate de clasici si nici contemporani ci cat mai originale ca si concept sau expresie!

O alta miscare bine venita este din partea Universitatii  Yale (Connecticut, USA) care va elimina din aceasta primavara (2020) cursul introductiv in arta clasica, in special Renașterea, pentru ca este promovat in mod excesiv canonul occidental, indoctrinarea viitorilor artisti si chiar a societatii cu o cultura limitata doar la valorile “albilor” si barbatilor, pe cand cultura altor popoare aproape ca nici nu exista, iar femeile sunt cel mult “tangential” prezente in lumea artei vechi!Art History Department to scrap survey course

De altfel, nu este chiar ceva nou in decizia Yale, un precedent si mai interesant a avut loc in 2018 cand Studenții de la un colegiu de arte liberale, Reed din Oregon au cerut ca unul dintre cursuri,  “Humanities 110” al școlii să înlăture toate textele europene și să le înlocuiască cu materiale de lectură non-europene,  ca “reparații” pentru adevarata istorie a umanitatii in arta, pentru ca acel curs practic a sters istoria altor popoare, in special a celor de pe continentul african, un rasism in perceptia artei perpetuat practic de secole in mentalitatea “omului alb”.

Si eu si Mihaela pictam deocamdata numai din pura placere, cand am inceput sa “ne jucam” de-a artistii nu am plecat la drum cu gandul unui castig financiar, cu toate ca nu ar strica ceva venituri in plus. Investitia in vopsea, pensule, accesorii si canvas-uri nu este deloc ieftina …
Cand pictezi din pura placere fara niciun scop comercial, lucrarile sunt creatii de care te atasezi foarte mult, si-ti vine tare greu sa te desparti de una, pentru ca noi nu reproducem, noi doar ne distram cu imaginatia, iar fiecare lucrare facuta este unica, nu o sa mai fie niciuna similara … Dar cine stie, pana la urma depinde de oferta si cate zerouri urmeaza dupa prima cifra, intr-un final, creatia trebuie lasata sa-si urmeze propria-i cale!

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *