Tu ai văzut gaura neagră din cer ? Isteria găurilor negre !

Astazi am fost luat prin surprindere de parinti cand mi-au pus o intrebare aparent banala pentru ei: Tu ai vazut gaura neagra ?

WHATTTT … sa o vad unde ? 😀 … gaura neagra este neagra pentru ca nu se vede, in cel mai bun caz se poate observa efectul ei asupra materiei din jur, asupra corpurilor stelare sau chiar asupra luminii (radiatiilor electromagnetice)  !

Gaura-Neagra Universe-Black-Hole-Red
Image Credit: NRAO/AUI/NSF; D. Berry

Dar mi-au explicat ei, “pe intelesul meu” ca au vazut la televizor cum au filmat astia o gaura neagra in cer cu ceva rosu pe langa ea … hm, sceptic ca intr’adevar au vazut ceva de natura stiintifica, daca era gaura neagra, de ce era “rosie” ? … Initial am crezut ca au vazut vreun raport OZN pe la televizor, din astea tot apar periodic, e bine ca se invata lumea cu necunoscutul, nu suntem luati prin surprindere cand vor veni extraterestrii sa ne scoata din manelaria si retardul actual !

Pana la urma s-a dovedit ca de fapt au avut dreptate, au vazut la televizor o gaura neagra “reala” nu una inchipuita, despre care am aflat pana la urma de la sotie, nu apucasem sa ma uit azi pe facebook sau pe internet, din cauza unor alte preocupari  neprevazute … iar acum vad ca deja este plin peste tot: facebook, instagram, twitter, google, televiziune, etc.

Deci, intr-un final, folosind o retea de radiotelescoape (EHT) oamenii de stiinta / astronomii au capturat primele imagini din istorie cu o gaura neagra,  dar nu gaura in sine, ceea ce este imposibil avand in vedere ca prin definitie gaura neagra este o zona din spatiu unde materia si energia sunt atrase – aparent – fara scapare. Dincolo de “orizontul evenimentelor” gaurii negre, legile fizicii cunoscute dispar, iar tot ceea ce trece de aceasta regiune practic dispare fara sa mai aiba posibilitatea de scapare,

intr-o gaura neagra gravitatia devine stapanul absolut!

Mai multe detalii despre aceasta noutate in astrofizica puteti sa aflati direct de la sursa: https://public.nrao.edu/news/2019-eht-news-room/

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *