Cum au aparut manelele in Romania – sex, lovele si dusmani !

Stiati ca pana sa apara manelele in preferinta romanilor, lumea asculta in general muzica populara si disco ? Probabil ca nu mai tine minte lumea, dar asa era, iar daca esti un “purin” sub 30 de ani nici nu ai de unde sa stii, ai crescut cu ele, fie in casa fie razbatand prin peretii de la bloc, fie in curtea vecinului la tara.

Tin minte perioada de tranzitie pentru ca in vremea respectiva eram la facultate – anul I sau II, nu mai stiu exact – si aveam in clasa un prieten care se ocupa cu inregistrarea/multiplicarea si distributia de casete cu muzica. Pe vremea aia in Romania CD-ul era ceva extrem de rar, nu era accesibil nici ca pret si nici nu aveai de unde sa cumperi CD-uri, diferenta de pret intre un CD cu muzica si o caseta era prea mare incat sa merite investitia.

caseta cu banda magnetica - muzica, audio

Toata aceasta schimbare de “gusturi” a venit relativ brusc dupa 1996, cand Legea dreptului de autor si-a facut simtita prezenta si toti “producatorii” de casete au fost luati “in colimator”. Maneaua exista si pana atunci, dar era aproape ignorata de romani, piata de muzica disco/pop, techno/house , rap si hip-hop  avea oferte cantitative de sute de ori peste manele, se “turna” pe banda rulanta muzica, tot ce aparea la MTV si VIVA era a 2-a zi pe piata, cei care au investit in studiouri de multiplicare a casetelor s-au scos de bani. Stiu de la amicul meu, care zilnic inregistra sute de casete, avea acasa un “rack” imens de unitati speciale de inregistrare, DSP-uri,etc, toate de la Technics si numai modele de top, “Hi-Fi”!

Asadar, odata cu legea copyrightului, Romania si-a pierdut urechea muzicala si as spune chiar identitatea, ptr ca muzica populara romaneasca era la fel de ascultata ca si muzica disco, poate chiar mai mult. Romanii nu au avut sansa sa-si cultive muzica, au cumparat ce era pe piata, iar piata de muzica “originala” era mult prea scumpa prt buzunarul romanilor, preturile se dublau sau triplau an de an, inflatia era in floare, iar

muzica straina nu era mai ieftina de dragul culturii, asa ca romanilor “slabi de inger” nu le-a ramas alta sursa de gadilat timpanele decat maneaua, ieftina si zgomotoasa, versurile aproape erotice cu mesaje perfecte pentru o minte slaba si inculta!

Cand-mi aduc aminte ce versuri auzeam pe vremea aia ma ia cu capul, astazi nici “manelistii” autentici nu ar mai asculta asa ceva, de altfel nici nu pot sa reproduc aici astfel de versuri, nu de alta, dar intre timp s-a mai schimbat si legislatia, si versurile respective ar jigni profund multe persoane !

Asadar, maneaua romaneasca (trebuie diferentiata de muzica orientala autentica) este intr-un fel produsul saraciei (si prostiei), pentru ca daca romanii si-ar fi permis sa cumpere muzica straina la preturi  “vestice” ar fi ignorat grohoteala infecta ce a invadat piata imediat dupa 1996! Poate unii ar zice ca saracia nu este o motivatie sa fii prost, dar din pacate este, saracia te tine in intuneric, saraci am fost de cand e neamul romanesc sub “opinca boierilor” si asupritorilor straini, dar acum suntem si saraci si prosti:

“V-am lasat saraci si prosti, va gasesc si mai saraci si mai prosti” (Constantin Brancusi)

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *