CREDIDAM – tractici comerciale incorecte, înşelătoare si agresive

Astia nu se mai satura de bani … dupa textul de mai jos (preluat dintr-o petitie online), banuiesc ca vor bani de la fiecare persoana care asculta muzica la radio, TV, discoteca, in masina sau pe Internet!

credidam-Artiștii interpreți vor să fie plătiți echitabil pentru exploatările online

Din auzite, @CREDIDAM aplica tactici comerciale incorecte: înşelătoare si agresive! (cu toate ca nu este o entitate comerciala fiind o asociaţie non-profit , se pare ca preocuparea principala este profitul)

Muzica este doar o arta ca multe altele si nu vad de ce ar fi mai importanta dacat pictura, sculptura, fotografia, arta textila, animatie, colaj, caricatura, design vestimentar, desen, grafica, graffiti, tatuaj, etc etc etc … nu vad de ce acestia trebuie sa primeasca bani si atentie din partea statului sau a noastra, cand de restul nu-si bate nimeni capul !

Daca o lege se “leaga” de arta, atunci musai sa acopere orice fel de arta, favorizarea manelistilor mi se pare o lipsa de respect ptr restul artistilor de orice fel !

Din punctul meu de vedere, faptul ca Horeca este obligata sa le plateasca astora taxe “de smecheri”, este imoral si incorect, din doua motive:

 1. Muzica la Radio/TV este “acoperita” de reclame, deci, canalul TV castiga bani suficienti si este datoria lui sa plateasca remuneratie artistilor !
 2. Muzica pe Youtube/Spotify, sursa prin care 99% dintre noi asculta muzica este plina de reclame prin Adsense, adica atat artistii cat si entitatile care-i reprezinta castiga bani pe seama reclamelor, pe care tu le vizualizezi si pe care dai click uneori.

Daca vrei posturi TV fara reclame, atunci din start nu ai ce sa platesti artistilor ptr ca tu deja platesti un abonament in acest sens. Daca trebuie cineva sa plateasca artistilor, acela este furnizorul de servicii la care platesti abonament !

Daca vrei sa asculti muzica pe internet fara reclame, este aceasi situatie, fie ca folosesti Youtube Premium sau Spotify Premium (ca exemplu), platesti un abonament sa scapi de reclame, iar  raspunderea obligatiilor comerciale vizavi de artisi cade in seama furnizoruli de servicii online !

Oricum ar fi, practicile actuale din partea CRDIDAM sunt incorecte si se aseamana cu cele mafiote: se dau drept “terti” sa-ti intre in unitate/hotel/pensiune/motel , eventual se cazeaza (dandu-se drept clienti), strang probe ca ai TV/Radio sau asculti muzica pe calculator, telefon, etc … dupa care te trezesti cu complicatii, o amenda sau te cheama in judecata si-ti baga plata din urma pe 3 ani + alte “pierderi” virtuale pe care le considera ei ca fiind legitime !

Personal o sa fac cateva sezizari online la organele abilitate privind aceste practici incorecte si ilegale, ptr ca sunt practici agresive, prin actiuni sau omisiuni inselatoare, iar prima va fi catre Centrul European al Consumatorilor (ECC-Net) din România si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)!

Consider ca statul Roman este partas direct la comploptul CREDIDAM impotriva industriei Horeca (lovita serios in ultimii de 3 ani de pandemie), ptr ca nu impune din start o autorizatie de functionare ptr entitatile care folosesc muzica audio/video in unitati/locatii, dand astfel posibilitatea acestui comportament abuziv si agresiv !

Stilul CRDIDAM se muleaza perfect pe sistemul: vrem manele si lovele … vor remuneratie pe grohaituri si mixaje cu procesoare digitale de sunet, adica arta nici nu exista, ea este doar simulata!

byrev Written by:

One Comment

 1. Mihai
  May 19, 2022
  Reply

  Abonamentul pe care il platesti celor enumerati mai sus este valabil pentru UZ PERSONAL.
  Daca muzica este difuzata intr-un spatiu public sunt alte conditii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *