Un Radio cu Galena este probabil cel mai simplu receptor radio care se poate realiza cu o investitie “infinit” de mica , mai ales ca este fara baterii , va functiona fara oprire zi si noapte !
Schema este simpla:
- O sarma subtire de cupru (lita), cat mai lunga posibil (zeci… sute de m) – sarma de bobinaj, cupru emailat
- o dioda de detectie (se gasesc in aparatele radio vechi, este usor de recunoscut fiind din sticla) – diode punctiforme cu germaniu
- o “galena” de telefon – difuzor din telefoanele vechi cu disc (intensitatea sonora este mai mare daca impedanta difuzorului este mai mare. De regula telefoanele fixe vechi aveau galene cu rezistenta foarte mare … cele noi nu prea se preteaza)
- un fir pentru impamantare care nu este obligatoriu , dar pentru o intensitate sonora (volum) mai buna este indicat.
schema “ca la tara” radio cu galena !
Schema cu selector de canale, condesatorul cv si transformatorul T-1 ajuta la filtrarea/selectarea frecventelor.
Asa ceva am experimentat cand eram mic copil (mic radioamator) , prin anii 80-90. Merge garantat mai ales daca sunteti in apropierea unui releu radio. In Timisoara de ex. merge 100% ptr ca releul radio pentru Radio România Oltenia Craiova este practic in oras, pe langa MOLL ! Eu am facut experimente la o distanta de ~ 60 km fata de Craiova si se auzea foarte bine!
Cel mai reusit experiment a fost cand eram prin liceu, folosind un difuzor vechi dintr-un televizor cu lampi, cu impedanta foarte mare, un fir de cupru cu o lungime de ~ 60m si cu impamantare aditionala. Se auzea si de la 10m distanta destul de bine.
Coduri de identificare pentru dioda de detectie cu germaniu:
- 1N34 / 1N34A / 1N60
- DO-7
- IN34A
- OA91 (Panasonic)
- AA119
P.S. Galena este de fapt un cristal cu formula chimică PbS, care se folosea pe rol de dioda in vremurile de inceput ale electronicii.
Be First to Comment