Radio cu Galena – cel mai Simplu Receptor Radio Fara Baterii

Un Radio cu Galena este probabil cel mai simplu receptor radio care se poate realiza cu o investitie “infinit” de mica , mai ales ca este fara baterii , va functiona fara oprire zi si noapte !

radio-cu-galena

Schema este simpla:

  • O sarma subtire de cupru (lita), cat mai lunga posibil (zeci… sute de m) – sarma de bobinaj, cupru emailat
  • dioda de detectie (se gasesc in aparatele radio vechi, este usor de recunoscut fiind din sticla) –  diode punctiforme cu germaniu
  • o “galena” de telefon – difuzor din telefoanele vechi cu disc (intensitatea sonora este mai mare daca impedanta difuzorului este mai mare. De regula telefoanele fixe vechi aveau galene cu rezistenta foarte mare … cele noi nu prea se preteaza)
  • un fir pentru impamantare care nu este obligatoriu , dar pentru o intensitate sonora (volum) mai buna este indicat.

schema “ca la tara” radio cu galena !

radio-amatori-cu-galena

Schema cu selector de canale, condesatorul cv si transformatorul T-1 ajuta la filtrarea/selectarea frecventelor.

radio-cu-galena-selector-de-canale

Asa ceva am experimentat cand eram mic copil (mic radioamator) , prin anii 80-90. Merge garantat mai ales daca sunteti in apropierea unui releu radio. In Timisoara de ex. merge 100% ptr ca releul radio pentru Radio România Oltenia Craiova este practic in oras, pe langa MOLL ! Eu am facut experimente la o distanta de ~ 60 km fata de Craiova si se auzea foarte bine!

Cel mai reusit experiment a fost cand eram prin liceu, folosind un difuzor vechi dintr-un televizor cu lampi, cu impedanta foarte mare, un fir de cupru cu o lungime de ~ 60m si cu impamantare aditionala. Se auzea si de la 10m distanta destul de bine.

Coduri de identificare pentru dioda de detectie cu germaniu:

  • 1N34 / 1N34A / 1N60
  • DO-7
  • IN34A
  • OA91  (Panasonic)
  • AA119

P.S. Galena este de fapt un cristal cu formula chimică PbS, care se folosea pe rol de dioda in vremurile de inceput ale electronicii. 

byrev Written by:

5 Comments

  1. Dorel Podariu
    May 11, 2022
    Reply

    Mi-a plăcut ca ai făcut corecția în PS. Mulți fac greșeala să spună galena la casca de telefon sau orice fel de casca(ce ma deranjează mai ales că sint electroniști unii) . Prin anii 1950-1960 existau radiouri cu galena ceea ce înseamnă cu detector cu galena sau sulfurat de plumb. Audiția se făcea în căști de 1000 de ohmi înseriate. Banuiesc că cei care au auzit de galena (neștiutori fiind) au luat căștile că fiind galena. Sper ca o parte din cei ce vor citi de acum înainte sa știe ce casca și ce e galena.

    • byrev
      June 26, 2022
      Reply

      Prin anii 80-90 am folosit in general diode cu germaniu pentru detectie EFD108/EFD115, din alea transparente de sticla, le dezlipeam de pe placile vechi ce le gaseam la un electronist amator (Nea Panica) care repara electronice din toate satele.

  2. Vasile Paslaru-Bontas
    February 10, 2023
    Reply

    Buna ziua,
    Am cumparat un astfel de aparat(Telefunken).Nu ma pricep.O sa incerc sa va spun cum pot:sus are un tub de sticla cu un fir ce-l poti misca cu o maneta din exterior.Acest “tub”are 2 picioruse ce patrund ca intr- priza.In fata are 2 butoane cu gradatii de la 0 (zero) la 100.Grose si Fine..In spate are 2 borne pentru casti,o borna pentru antena si oborna pentru impamantare.I-am pus o antena de vreo 3 metri.Nu se aude nimicCare sunt pasii de pornire,de ascultare?Aparatul este foarte bine conservat.Daca mi-ati da un nr.de telefon-WhatsApp v-asi trimite poza aparatului.Va rog sa ma iertati de indrazneal.

  3. Mircea
    September 3, 2023
    Reply

    Bună ziua,
    Merită pus în funcțiune. Dacă doriți să corespondăm vom reuși să îl pornim.
    Cu bine,
    Mircea

  4. Stefan Meosu
    November 1, 2023
    Reply

    Vasile Paslaru-Bontas, aparatul nu funcționează din cauza că antena este foarte scurtă. aparatul fiind un radio cu galenă (acel tub de sticlă cu sulfură de plumb în el), pentru a funcționa are nevoie de o antenă lungă de cel puțin 15 – 20 de metrii, instalată la o înăltime de 5 – 6 metrii, și care să fie cât mai degajată și cât mai bine izolată față de pământ.
    PS: Antena este un fie lițat (fără izolația de vinilin pe el), lung de 15 – 20 de metrii, și care la capete are unu sau mai mulți iolatori din porțelan sau sticlă. Se instalează căt mai sus posibil, și cât mai departe de case și de pomi, pentru un semnal cât mai bun.
    Pentru o recepție cât de cât bună, ar fi indict să ai căști cu o impedanță mai mare de 1000 de ohmi (prin anii 70 – 75 se găseau căști de 2000 de ohmi, care erau f OK).
    Aparatul cu galenă este un aparat care funcționează fără baterii, și care nu are amplificator încorporat; acesta funcționează numai pe baza curentului primit de la antenă, și cu o împământare bună. Îți urez succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *