CATALIZATOARE AUTO – PLATINA, PALADIU SI RHODIU

UPDATE 2021:

Articolul de mai jos a fost scris in perioada 2007-2008 cu un mic update in 2015, dar de atunci lucrurile s-au mai schimbat foarte mult privind raportul Paladiu/Platina folosit in catalizatoare. Preturile pentru Platinta au intrat intr-un trend descendent pana in primavara 2020, iar cele de Paladiu intr-unul ascendent.

In 2015, Platina avea o cotatie de 880-1250$ / uncie, iar Paladiul 560-780$ . Dupa ce a scazut pana la ~ 700$ in 2020, Platina a ajuns sa valoreze in 2021 aproximativ 1200$ iar Paladiul 2400$ … transformand in grame, reise ca Paladiul valoareaza aproximativ 85$/gramul iar platina 42$/gramul.

Putina chimie pentru cei care-si pun intrebarea: cum scoti metalele Platinice din catalizatori:

 • La cald toate metalele platinice reacționează cu clorul (Cl) și fluorul (F)
 • Se obțin deosebit de ușor din soluțiile sărurilor lor prin acțiunea unor agenți reducători ca hidrazina, (N2H4), hidroxilamină, (NH2OH)
 • Ru, Os și Ir nu sunt atacate de nici un acid, nici chiar de apa regală, care dizolvă insa Pt, Pd și Rh.
 • Rh și Os prezintă cea mai mare afinitate pentru oxigen, Pd și Pt cea mai mică.

*  Apa regala – este un amestec format din acid azotic concentrat (HNO3) și acid clorhidric concentrat (HCl), într-un raport volumic 1:3.

SUPERMET-supercritical-CO2-Pt-Pd-Extraction
supermetproject.eu

Recent exista un proiect denumit SUPERMET prin care se propune utilizarea de tehnologii prietenoase cu mediul ptr extragerea Pd si Pt folosind extractia supercritica cu CO2 asistata de polimeri

P.S. Cei care-si pun intrebarea: cand a fost Platina mai scumpa decat Aurul ? R: Feb-Mai 2008 (peste 200%)


Update 2015:

Pentru cei care nu stiau, aflati acum ca toate catalizatoarele auto contin platina, unul dintre cele mai scumpe metale nobile, chiar mai scumpa decat aurul.

2008:

catalizator-auto-platina-paladiu-rhodiu
James L. Amos/National Geographic/Getty Images

La ora actuala, pe piata internationala Platina este de aproape doua ori mai scumpa decat Aurul, deci nu este de mirare daca intr’o dimineata va treziti ca masina dumneavoastra va scoate un zgomot infernal, mai rau decat o masina de curse:

Hotii au furat catalizatorul.

Mai jos aveti cateva “curiozitati” despre catalizatarele auto, utile pentru cei curiosi si mai ales pentru micii “intreprinzatori” care vor sa faca afaceri cu catalizatoare auto scoase din uz, defecte, sau recuperate din dezmembrari auto:

 • Cantitatea de metale din grupul Platinei (metale Platinice) dintr-un catalizatoar poate varia de la 1 g pana la 15 g (sau chiar mai mult pentru masinile de putere mare)
 • Catalizatoarele pentru autoturismele pe benzina contin in medie aproximativ 5 grame de Platina
 • Catalizatoarele pentru autoturismele diesel contin chiar si de 3 ori mai multa platina decat cele pe benzina!
 • Masinile pe benzina , in special de generatie mai noua, sunt dotate cu catalizatoare care contin pe langa Platina si Paladiu sau Rhodiu, sau ambele, in diferite combinatii
 • Catalizatoare pentru diesel contin in mare parte Platina pentru ca Paladiu si Rhodiu au nevoie de temperaturi mai mari pentru e deveni eficiente sau pentru ca reactiile chimice sa aiba loc.
 • La nivel global, exista tendinta de a elimina Platina din catalizatoare, in special pentru autoturismele pe benzina, asadar catalizatoarele auto noi au din ce in ce mai putina Platina si din ce in ce mai mult Paladiu si Rhodiu
 • Pentru variantele diesel, Platina va fi inlocuita cu Aur, motivul fiind dat de performanta scaderii noxelor diesel cu 40% mai multa comparativ cu Platina, si mai ales pretul aurului: la jumatate din cel al platinei.
 • Exista posibilitatea ca metalele nobile din catalizatoarele defecte sa fie imposibil de recuperat, sau foarte greu la nivel de amatori.
 • Platina nu este sub forma metalica pura, palpabila, ea este sub forma unui aliaj (Platina, Paladiu si Rhodiu) si este dispersata intr’un fel de fagure (burete) ceramic, prin care trec gazele evacuate de masina.
 • Pentru a extrage si separa Platina aveti evoie de cunostinte despre metalurgie, chimie, precum si de “scule” , adica un laborator !

*Metale Platinice: Ruteniu (Ru), Rodiu (Rh), Paladiu (Pd), Osmiu (Os), Iridiu (Ir) si Platină (Pt) !

byrev Written by:

19 Comments

 1. EMIL
  February 15, 2021
  Reply

  Intradevar nu orice detinator de catalizator poate sa scoata platina insa ar face o afacere foarte buna prin vanzarea acestuia unui cumparator de catalizatoare.

 2. dezmembrari auto
  February 15, 2021
  Reply

  Cunosc cateva persoane care s-au apucat sa deschida toba catalitica cu speranta sa recupereze platina. Probabil, s-au gandit la un lingou de platina 🙂
  Recomandarea mea este sa nu incercati. Veti gasi un monolit ceramic plin de funingine. Platina este bine ascunsa in acest monolit. Se poate extrage numai in instalatii specializate. Metalele se pot separa elegant in aceste instalatii.

 3. cristian
  February 15, 2021
  Reply

  unde pot sa dau platina pt ca stiu pe cineva care o vinde in germania dar nu stiu unde si pe bani frumosi imi poti da o adresa …ms

 4. george
  February 15, 2021
  Reply

  asta nu este o problema cu vinzarea in momentul cind avati mai multe bucati ma puteti contacta pe mine 0033689751771
  eu va rezolv.

 5. nardu31
  February 15, 2021
  Reply

  ????
  am 100 de catalizatoare,stie cineva sa extraga platine 0762733565

 6. dani
  February 15, 2021
  Reply

  platina din catalizatoare se extrage in germania,dar aparatul cu care se face lucrul asta costa multe milioane de euro….asa ca…

 7. mjstefan
  February 15, 2021
  Reply

  ….multi naivi pe aici !!!….ala cu 100 sic. de cat. numai cu 50 euro bucata ai 5000 euro !!!….oricum tiganii v-au luat-o inainte, ca mai mereu, deja fac treaba dupa cataloage !!!
  ….oricum cel care a scris articolul este paralel cu fenomenul, cand afirma ca un cat. comtine chiar 15 grame si mai mult de PLATINA !!!
  ….apoi sunt multi catalizatori care aun numai PALADIU si RHODIU si astia nu sunt valorosi !!!
  ….cine se apuca de colectare fara sa se documenteze va avea mari surprize,….si apoi catalizatorii AFTERMARKET !!!…ce stii despre ei ???
  ….poate vi se pare ciudat dar CATALIZATORII de TIR nu au aceste metale rare in componenta !!!
  ….ar fi multe de discutat dar in final aflati ca bursa PLATINEI este intr-o continua scadere fata de anii trecuti, rezultand o valoare mai mica a cat. uzati !!!
  ….pentru mai multe detalii,….stefan tel: 0722 319440…..o zi buna !!!

  • byrev
   February 15, 2021
   Reply

   paralelu a specificat (dar ai omis sa citesti) ca mai contin pe langa Platina si Paladiu sau Rhodiu … ca nu contin deloc platina mi’e greu sa cred, oi fi stiind tu multe dar cel putin pana recent prea putine substante catalitice erau fara platina, plus: catalizatorii de platina joaca atat rol de oxidant cat si reducator, pe cand nu la fel stau lucrurile in cazul Rh sau Pd …

   1 – Rhodiu este usor radioactiv, ma gandesc ca nu se foloseste asa de frecvent
   2 – Un gram de rodiu costă de cca. 6 ori mai mult decât unul de aur
   3 – am specificat intre 1 si 15 grame , nu exact 15 … Desigur, amestecurile de Rh si Pd pot scade procentul Pt, dar in general Pt este preponderenta.

   Cu cat norma euro este mai mare, motorul mai mare, mai multi cai putere, etc … cu atat catalizatorul trebuie sa fie mai performant, respectiv trebuie sa contina mai multe metale nobile.

  • Bogdan
   February 15, 2021
   Reply

   Esti hot Stefane ….Dar nu stii sa prostesti pe toti

 8. Marian
  February 15, 2021
  Reply

  buna dimineata am desfacut 5 catalizatoare disel si am mult asbest si bucati mici de platina , cum pot separa asbestul de platina ? va rog sa imi spuneti sau sa ma contactati 0723413771

 9. George
  February 15, 2021
  Reply

  Salut vad fel și fel de comentarii,mai toate fără rost,dacă doriți informații despre catalizatoare va pot ajuta,eu sunt în acest domeniu de peste 10 ani.informatii la [email protected]

 10. Jhonny
  February 15, 2021
  Reply

  Care sant preturile la catalizatoare stie cineva am si io 20 de bucati

 11. pascu sorin
  February 15, 2021
  Reply

  Bai GOGULE, ii spui unuia care stie despre ce vorbeste.Ma refer la MJSTEFAN.
  E in domeniul asta de doi bani(de adunat catalizatoare)inghiti orisice iti spun MAIMARII,dar TU in campul asta esti de trei ori paralel.
  Cand dracu, istoric vorbind ,platina a depasit aurul cu 300 la suta?
  Ilumineaza un imbecil!
  Ai de-a face cu ele,sau te trezesti mare sfatuitor?
  Pe ce te bazezi sa faci anumite afirmatii?

 12. pascu sorin
  February 15, 2021
  Reply

  Scuza-ma cu 200%

 13. pascu sorin
  February 15, 2021
  Reply

  Deci in ian 2015 cand ai pus articolul aurul era in jur de 37000 e/kg iar platina la maximul sau din acea luna era 35000.
  Nu stiu cine te pune pe tine sa scri aberatii,cu ce te ajuta,nu ma ma pricep la casigurile materiale on-line,m-a deranjat modul (GOGULE) cu care ai raspuns unui om care stia ce zice.
  Ma gandesc la faptul ca nici macar nu mai citesti ce ti se scrie.
  Tu oricine ai fi :chimist,inginer mecanic,ginecolog,informeaza-te
  inainte.
  NU MAI BATE CAMPII!

  • byrev
   February 15, 2021
   Reply

   “Gogule” … 2008: Feb, Martie si Mai … Platina a depasit Aurul cu peste 200%!

   P.S. Actualmente, din cauza “migratiei” spre Paladiu, preturile la platina au ramas “in urma” comparativ cu Paladiu !

   P.S. Articolul original a fost scris in 2008 (nu pe acest domeniu). In 2015 continutul a fost “migrat” pe un alt blog, in 2018 din nou pe altul, ca in 2021 sa ajunga aici: Nimic nu se pierde, totul se transforma !

 14. Pana Ionel
  February 15, 2021
  Reply

  Buna ziua,sunt interesat de separarea metalelor pretioase din catalizatorul auto. Ma puteti ajuta,va rog ? Multumesc !

 15. Gogu
  February 15, 2021
  Reply

  V-as ruga sa ma sfatuiti unde as putea sa vand niste resturi de IRIDIU !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *