Isteria si Proviziile – Coronavirusul, un Pericol real sau nu ?

In mediul online, in special pe site-urile de socializare, Facebook-ul conduce detasat in ironiile celor care au chef de glume cu sanatatea si viata oamenilor.

De cateva saptamani vad zilnic aceleasi statistici ironice luate “la misto” privind compartia intre COVID-19 si Raceala sau Gripa.

Ce le scapa multora dintre cei care tot promoveaza astfel de mesaje este din cauza unui defect de logica, capcana in care au cazut este de inteles, avand in vedere ca nu toti suntem croiti pe acelasi calpod si nu gandim la fel, nu toti avem acces la informatia necesara ca sa tragem concluzii corecte si logice.

Ce vreau sa subliniez, de fapt, este diferenta care exista intre cazurile de infectare cu gripa si cele COVID-19. Pentru raceala si gripa nu se constituie controale la aeroport, izolare la domiciliu, stare de urgenta, carantina draconica si nici tratamente avansate … adica ne plimbam liberi, infectam si suntem infectati in fiecare zi, ne tratam cu o aspirina, un ceai, un paracetamol, etc …

Din aceasta cauza a “indiferentei” cifrele pentru gripa si raceala sezoniera sunt atat de mari,

 • in jur de 650.000 de decese in intreaga lume sunt asociate anual cu gripa
 • anual, aproximativ 5 milioane de cauzuri de gripa sunt din categoria “severa”
 • numai in SUA, pana la data actuala au fost inregistrate 32 de milioane de cazuri de gripa, 310.000 de spitalizati (cazuri severe) si 18.000 de decese (C.D.C.)

Numarul mic de cazuri de imbolnavire si decese cu COVID-19 se datoreaza numai modului in care autoritatile “trateaza” aceasta amenintare: izolari la domiciliu, carantine stricte, inchiderea granitelor, anularea zborurilor, blocarea oraselor, interzicerea adunarilor publice, renuntarea la transportul in comun, inchiderea scolilor, amanarea sau anularea evenimentelor sportive si culturale etc etc etc… decizii extreme care au redus extraordinar de mult riscul de contaminare cu noua tulpina de Coronoavirus.

Sugerez sa nu luati “la misto” riscul acestui virus nou comparand rata de imbolnavire cu cea a gripei, pentru ca nu exista nicio legatura intre cele doua privind modul de raspuns al autoritatilor asupra riscului de infectii !

Estimativ, rata de deces este de 30 de ori mai mare pentru COVID-19 comparativ cu gripa sezoniera si rata de infectie aproape dubla. Extrapoland aceste date, daca autoritatile ar fi absolut indiferente in fata acestui virus, statisticile la nivel mondial ar fi devastatoare, intre 7.5 – 15 milioane de decese, pana la 700 de milioane de imbolnaviri si probabil in jur de 40-50 de milioane de cazuri severe (spitalizari)!

Marea problema nu ar fi “doar” cei 15 milioane de ghinionisti rapusi de virus ci mutatiile genetice suferite dupa ce virusul se probaga in sute de milioane de oameni. Asa cum gripa comuna este din ce in ce mai agresiva, la fel ar fi si in cazul CVID19, in urmatorul sezon exista riscul dublarii sau triplarii de cazuri … ceea ce nu mai este deloc “roz” , ptr ca deja ai sanse mult mai mari sa mori dupa ce ai dat noroc cu un prieten decat intr-un accident de masina !

Revenind acum la provizii si o argumentatie logica privind motivul pentru care sunt benefice in cazul unei pandemii:

 • scade riscul de a lua contact cu alte persoane infectate in timp ce mergi la cumparaturi
 • nu pui atat de des mana pe carucioare, cantare, usi, produse, rafturi, bani (rest la casa)
 • riscul de a infecta tu zeci de persoane de fiecare data cand mergi la supermarket scade foarte mult
 • scade traficul auto, scad noxele, creste calitatea aerului si resepectiv sanatatea celor care-l respira

Supermarket, Femei, FeteIn concluzie, stocurile decente de hrana neperisabila si alte neceesitati ptr acasa ne protejeaza atat pe noi cat si pe cei din jurul nostru. Cine-si pierde vreme zilnic la cumparaturi dupa o sticla de ulei, un kg de zahar, un pachet de cafea, nu face decat sa demonstreze ignoranta de care da dovada, lipsa de respect pentru altii cat si lipsa de alte preocupari, plictiseala-i goneste cu forta din casa !

* Date interpolate din diverse surse si satistici online:

 • Estimated Influenza Disease Burden, by Season — United States, 2010-11 through 2018-19 Influenza Season
  https://www.cdc.gov/flu/about/burden/index.html
 • Coronavirus vs flu: how do they compare?
  https://www.weforum.org/agenda/2020/01/coronavirus-flu-healthcare-symptoms/
 • COVID-19 Coronavirus Outbreak
  https://www.worldometers.info/coronavirus/
byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *