Cât de “reală” este realitatea depinde numai de nivelul de constiinta, care depinde la randul ei de perceptia senzoriala fara de care spatiul si timpul ar fi niste concepte superficiale, o vaga existenta a unui univers imperceptibil!
Constiinta este un concept aproape empiric, greu de cuantificat si deocamdata este imposibil de definit in mod sigur, exceptand poate conceptele religioase care incearca sa aduca putina lumina spirituala in jurul acestui mister.
Daca ne limitam numai la OM ca si fiinta rationala si constienta de Existenta implicit de Spatiu si Timp atunci putem spune ca “mai avem mult pana departe”, ignoranta si egoismul sunt adanc inradacinate in mostenirea genetica, daca si pe aceasta o putem adauga in ecuatia constiintei.
Conceptul de “constiinta”, conform definitiei larg acceptata ne spune ca este un “sentiment, intuiție pe care ființa umană o are despre propria existență” dar aceasta se limiteaza doar la OM, nu ne lamureste cu nimic privind constiinta materiei din jurul nostru.
O definitie care este putin mai cuprinzatoare, ne spune despre constiinta ca este “cunoașterea intuitivă sau reflexivă pe care o are fiecare despre propria existență și despre lucrurile din jurul său”, adica este eliminat omul ca si cuvant explicit si ne lasa o usoara cale de interpretare a ceea ce inseamna “fiecare” , fie el OM, bacterie sau atom … pentru ca la urma urmei, nu exista nici o dovada ca un graunte de nisip nu are un anume nivel de constiinta!
Daca in definitia anterioara “impartim firul de par in patru” o sa gasim o analogie a constiintei nu doar la OM ci chiar la nivel atomic si subatomic. “Cunoașterea reflexivă” poate fi comparata si este foarte asemanatoare cu Inseparabilitatea cuantică (în engleză quantum entanglement), un fenomen cuantic care apare atunci când două sau mai multe particule se leagă indisolubil și orice se întâmplă cu una le afectează imediat si pe celelalte, indiferent de distanta care separa aceste particule.
Fizica din spatele acestei teorii depaseste intelegerea unui creier limitat doar la concepte logice si probabil va trebui ca omul sa evolueze mental multe generatii de acum inainte pentru a intelege cu adevarat natura universului, locul nostru in oceanul infinit de materie si ce inseamna cu adevarat constiinta la nivel universal !
Asadar perceptia asupra realitatii depinde de nivelul de constiinta, nivel care depinde de complexitatea acestui fenomen cuantic – quantum entanglement – rationament care ne poate duce la o concluzie mai greu de acceptat, dar de bun simt:
Ultimul nivel de constiinta la care materia poate evolua este Universul!
Be First to Comment