WAHA 2018 – O vara plina de festivaluri – Romania PSY-Trance

Pentru mine si Mihaela, anul 2018 a fost unul dintre cei mai activi, nu ne-au stat piciorusele toata primavara-vara si toamna, am bantuit de la munte la mare si de la deal la campie, am fost peste tot unde era vorba de distractie, relaxare, sport si aventura. Practic, tot anul am fost pe sistemul: daca ai o singura viata, atunci trebuie sa fie una traita din plin !

Waha a fost ultimul festival PSY-Trance din 2018 la care am fost si pot sa spun ca a ramas in continuare unul dintre cele mai reusite festivaluri de acest gen din Romania. Sa exprimi in cuvinte tot ce simti la acest festival este de prisos, pana nu ajungi acolo sa traiesti alaturi de toti “psyonicii” veniti din toata lumea nu ai cum sa intelegi fenomenul psy-trance, este imposibil.

Stam de vorba cu cineva zilele trecute si incepe sa ma ia la intrebari despre Waha:

– Dar cum este Waha asta, asa ca la un concert Rock ? …

– Nuuuuu (i-am zis eu enervat de comparatie),

– Dar cum??? asa ca la Untold ? …

– hmmmm , mai omule, nu este ca acolo, WAHA nu este un “concert” … 

Alte comparatii au fost cu Garana Festival … oamenii se gandeau ca daca-i undeva in natura si la munte, poate este la fel … nu, nu este deloc la fel, festivalurile de PSY nu sunt nici rock nici jazz … nici scandal cu mici si bere in centrul orasului … Majoritatea cand aud de festivaluri, le pleaca gandurile creanga la festivalul berii sau concerte pe stadion … la un moment dat ai impresia ca traiesti printre niste robotei care nu au reusit sa-si faca un upgrade la procesor, inca ruleaza pe relee si tuburi catodice  !

Asa cum extraterestrii sunt din alt sistem solar, Festivalurile PSY-Trance sunt venite din alt univers  🙂

Waha 2018 a fost a 3-a editie pentru mine si a fost una dintre cele mai frumoase, nici nu stiu cat de repede au trecut cele 5 zile de festival. Prima data am fost in 2015 cand am luat contact cu fenomenul psy si am reusit sa ajungem din nou in 2017, anul in care am hotarat sa nu mai pierdem nicio editie!

Daca editiile anterioare au fost un fel de “intro” pentru noi, pana in 2018 am ajuns totusi la un nivel la care nu ne mai consideram deloc “incepatori” ba chiar intelegem fenomenul foarte mult si nu doar din punct de vedere muzical ci spirtiual, psihologic si social. Este o deosebita placere sa gasesti intr-un loc atat de restrans asa de multa diversitate si totusi atat de multe asemanari. Chiar daca fiecare persoana este unica, are un caracter si o personalitate aparte, pe toti ne leaga aceleasi lucruri: natura, binele, omenia, iubirea aproapelui, spiritualitatea – valori fundamentale fara de care omenirea nu va reusi niciodata sa evolueze pe un plan superior, dincolo de materie si energie … cine stie, poate intr-o eternitate cuantica !

Si cum ziceam, atat de repede au trecut zilele incat nu am avut timp sa mancam nici toate cipercile culese din padure, din alea bune, comestibile evident 🙂 … Prima “experienta” cu bogatia padurilor din Transilvania am avut-o la Transylvaliens , prin muntii Sibiului, unde atat de diversificata si bogata era padurea din jurul festivalului incat am hranit pe toata lumea cunoscuta, nu aveam ce sa facem cu ele.

In 2018, traseul nostru spre Waha a fost ceva mai complex, de la Tg-Jiu via Bucuresti la Dakini-Tuzla, apoi am trecut pe la Focurile Vii si Vulcanii Noroiosi din  Buzau si am continuat spre Intorsura Buzaului unde am vizitat rezervatia de Zimbri si Cascada Urlatoarea (Vama Buzăului).  Am continuat a doua zi spre Transylvaliens – Talmacel/Sibiu si dupa cinci zile am plecat spre Covasna, dar cu un ocolis de 2 zile pe la Moeciu de Jos – Castelul Bran si am ajuns la Waha dinspre Baraolt-Biborteni, o varianta diferita de cea folosita in anii precedenti, prin Micfalau … adica am ocolit jumatate din Romania timp de 3 saptamani!

Daca am ajuns devreme, printre primii, am avut grija sa ne gasim un loc mai aparte, special, am preferat ceva mai izolat de zgomotul scenelor cat timp ne odihneam, undeva langa apa si la umbra. Ne-am incropit repede un cuptor din piatra cu vatra unde mai faceam cate o clatita sau un ceaunel cu ciuperci, lucruri pe care suntem obisnuiti sa le facem si la alte festivaluri, asa suntem noi, foarte conectati cu natura … ne-am asigurat cortul ca nu este inundat de ploaie daca vine apa pe langa el (un sant mic de scurgere), am intins inca o prelata suplimentar peste cort ca sa nu ploua direct pe el si sa nu cada crengile uscate daca bate vantul prea tare, am intins o sfoara ca sa ne scoatem dimineata sacii de dormit la soare si … am fost gata de distractie !

Cu mare placere ne-am reintalnit cu prietenii cunoscuti la editiile anterioare sau la alte festivaluri: Thal (Zsolt Talán), Petal.Potential (Graffiti Man), Artur Sas (ButlySun) ,JaJa (GM), etc … 

Inchei scurta prezentare a unei experiete deosebite, cu o prezentare pro si contra, zic eu echilibrata, despre editia Waha 2018. Chiar nu am prea multe de reprosat, totul a fost asa cum trebuie !

PRO

  • Scenele au fost foarte frumos amenajate, mult mai interesant ca in editiile anterioare
  • Apa potabila este un plus si trebuie notata ca atare
  • Mai putine gunoaie prin iarba, lumea mai educata sau cineva le ridica mai des !?
  • Prezenta organelor de control prin festival foarte putina, mult mai putina decat la alte festivaluri
  • Dusuri suficiente, dar tot reci :)))

CONTRA

  • Restrictia cu intrarea in festival pentru campare mai devreme decat prima zi de festival
  • Coada cam mare la “bilete”, noroc ca noi nu ne-am grabit, oricum eram deja cu o zi mai devreme acolo
  • Unele toalete erau cam in panta
  • Cozile mari cand venea ora mesei, cred ca ar trebui ceva mai multa diversitate, lesini de foame daca stai 1h in soare, hihi.
  • Caini si rahati de caini prin iarba, eterna problema la astfel de festivaluri.
  • Lipsa unor facilitati ptr cine vine cu bicicleta, nu ai unde sa o lasi in siguranta, este un risc mare sa ramai fara ea, au fost cazuri !

Toate acesta fiind spuse, sa ne vedem cu bine la Waha 2019, speram o editie si mai surprinzatoare !

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *