Diferenta intre secure, topor si barda !

Dupa “o viata” de om, tot nu-i inteleg pe altii cum de nu pot recunoaste diferenta intre secure, topor si barda … ca sa nu aduc in discutie si variatiuni ale lor: toporisca, sau securice (sacurice – in limbaj taranesc).

Ca sa va lamuresc mai exact despre definitia generala (universal acceptata) a acestor unelte/scule am dat o cautare pe google images pentru fiecare, sa vedem ce stie “inteligenta artificiala” despre ele:

Topor

topor-unelte taiat lemne

 

Secure

secure-unelte taiat lemne

 

Barda

barda-unelte cioplit lemne

In mare sunt multumit de rezultatele cautarilor, doar ca a fost nevoie de ceva corectii pentru a filtra mai corect rezultatele asteptate.

De mic am invatat ce este fiecare, prin folosirea lor zi de zi si va prezint mai jos, descriptiv, cum arata si la ce foloseste fiecare:

  • Toporul: are coada scurta, taisul si muchia sunt mai mici, se poate purta la brau, sub curea.
    Se foloseste ptr a taia crengi mai subtiri, arbusti, maracini.
    Se poate “ascunde” vederii (la brau, la spate, sub curea)
  • Toporisca: Similara cu toporul ca si folosinta, numai ca are coada mai lunga, taisul (lama) este mai ingust si muchia mai mica. Astfel este echilibrata mai bine ca si greutate in raport cu coada.
    Se foloseste in aceleasi scopuri, dar se mai poarta ca si sprijin in loc de ciomag/toiag sau ca suport pe umeri, “sa-ti odihnesti bratele”.
    Mai usor de folosit ptr taiatul maracinilor sau arbustilor “de la distanta” fara sa te bagi prin hatisuri.
  • Securea : Folosita la “de toate”: taiat copaci, spart lemne sau cioplit. Dar oamenii gospodari aveau cel putin o secure pentru fiecare aceste utilizari, pentru ca fiecare este usor diferita si serveste cat mai bine scopului sau.
    Astfel:
    Securea pentru taiat lemne/copaci (la padure): lama la fel ca cea a unui topor dar cu gatul mai lung, mai gros si munchia mult mai solida. Coada lunga (ca si toporisca) dar mai solida, din lemn de salcam, foarte bine finisat. Este cea mai comuna si nu trebuie sa lipseasca din ograda unui om gospodar. O casa fara secure este casa doar “de forma” !
    Securea pentru spart/despicat: gatul ceva mai lung si mai gros comparativ cu cea de taiat lemne, lama mai groasa, nu necesita sa fie la fel de bine ascutita, mai grea decat securea de taiat, coada uneori putin mai lunga.
    Securea pentru cioplit: Este mult mai lata decat cele doua de mai sus, adica are taisul mai lung, gatul mai ingust, aproape la fel de gros ca si lama, muchia ceva mai subtire, si poate prezenta asimetrie, “pe stanga sau dreapta”, precum barda.
  • Securicea: este identica cu o secure de taiat lemne (la padure) , exceptand coada, fiind ceva mai scurta. Nu este intalnita ca si unealta in gospodarie, fiind potrivita ca si accesoriu/unealta care sa nu te incomodeze ca marime in diverse situatii cand esti in deplasare.
  • Barda: este folosita in special pentru cioplit, fiind construita de asa maniera incat permite desprinderea de coaja sau material in felii mai subtiri, fiind adaptata pe drepata sau stanga (asimetrica).
    Asimetria pentru dreptaci, este model cu lama pe drepta exterioara a mainii si ptr stangaci este pe stanga exterioara. Cu mana dreapta nu se poate folosi o barda pentru stangaci si nici invers, tehnic nu se poate ciopli ptr ca muchia va lovi materialul, taisul (lama) va intra inclinat si nu paralel/in pierdere, asa cum este necesar.
    Barda se mai foloseste si ca tocator de furaje pentru pasari/animale, si chiar in bucatatrie, pentru tocat carne de craciun, legume si in special varza.

 

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *