La nivelul anului 2018, statul român a incasat de la cetatenii sai prin TVA aproximativ 57 de miliarde de lei, bani pentru care statul român nu-ti garanteaza absolut nimic, vrei sau nu, TVA-ul este o “taxa de smecheri” pe care majoritatea statelor l-au impus cu forta, fara sa intrebe pe nimeni daca sunt sau nu de acord sa-l plateasca.
Ar fi de bun simt o lege prin care TVA-ul sa fie redistribuit la final de an, pe baza bonurilor fiscale, astfel:
- 30% in bani prin virament bancar sau cec + deduceri taxe si impozite celui care plateste TVA (persoana fizica)
- 15% sa fie varsat intr-un fond de “asigurare sociala suplimentara/universala” , un fel de pensie aditionala la limita de varsta !
- 55% in bugetul de stat, asigurand poporului educatie, protectie, aparare!
in felul acesta se va asigura o colectare 99% a TVA-ului.
Procentual, TVA-ul reprezinta undeva in jur de 20% din veniturile bugetare ale României, din 295 de mld de lei incasati in 2018, aproape 57 de mld au fost din TVA.
Se estimeaza ca deficitul incasarilor de TVA a fost in 2017 de ~ 29.3 de mld de lei, asadar si in 2018 cu siguranta deficitul a fost cel putin la fel, ceea ce reprezinta o suma enorma, bani pe care cineva-i sifoneaza, inseala atat statul cat si pe noi, cumparatorii, care platim de fapt acel TVA, dar vanzatorul alege sa-l bage in buzunar.
Daca in loc de 57 de miliarde, statul ar incasa 86 de miliarde, si ar redistribui echitabil acesti bani in formula prezentata mai sus, am avea urmatoarele cifre:
- 47.3 mld la bugetul de stat, incasari directe
- 25.8 mld inapoi la cetatenii acestei tari, din care mare parte vor fi adaugati in economie, deci indirect mai ajung la stat prin TVA sa zicem inca 5-6 miliarde + inca 6-7 miliarde incasari din taxe pe profit, accize, etc
- 12.9 mld in fondul de “asigurare sociala suplimentara/universala” , un fel de extra-pensie (la varsta) pentru cel care contribuie cu acesti bani si o extra-pensie universala redistribuita tuturor cetatenilor acestei tari, pentru ca sunt milioane care sunt casnici (casnice) si nu au niciun venit. O solutie echilibrata este ca 50% din aceasta suma contribuita sa fie “varsata” intr-un buget cumulat ptr toata populatia si 50% asignata celui care depune bonurile fiscale !
Dupa ce facem un calcul in urma cifrelor de mai sus, ajungem la concluzia ca statul român incaseaza 56.33 miliarde de Lei, aproape aceeasi suma ca si pana acum, DAR … asigura si un fond social garantat universal (de care va avea drastica nevoie in viitor) + asigura venituri suplimentare populatiei, bani care se intorc intr-o economie mai sanatoasa!
* Doar o simpla lege, prin care fiecare cetatean care depune la fisc toate bonurile stranse pe anul anterior, poate ajuta ca statul sa incaseze la maxim TVA-ul , aduce o ancora solida pentru viitor in asigurarile sociale si ajuta populatia cu un venit suplimentar care se va intoarce in economie. Statul nu va pierde absolut nimic, ci va dovedi un plus de bun simt si respect ptr popor!
P.S. Alte propuneri de bun simt!
* accizele pe carburanti, rovinieta, impozit auto, taxe inscriere, etc => Integral investiti pentru infrastructura !
* accizele pe tigari si alcool, taxe de poluare CO2 => Pentru sanatate, asigurata pentru toti cetatenii acestei tari, nu doar ptr cei care au “asigurare”, pentru ca sunt milioane de oameni care nu sunt in acest sistem, dar si ei contribuie cu ceva in societate si economie: casnice, tva, accize, etc. in buget !
* reducerea cu pana la 75% a aparatului de stat din administratia publica prin informatizarea institutiilor si centralizarea informatiei. Cei disponibilizati sa primeasca 50% din salariul de incadrare pe o perioada de 5 ani, iar daca se angajeaza intre timp, sa ramana cu 75% din salariu (avut anterior la stat) pe aceeasi perioada de 5 ani, astfel incurajand reangajarea in sectorul privat unde deja se simte lipsa de personal !
Statul nu va pierde nimic , ci va avea de castigat pentru ca mare parte din cheltuielile cu intretinerea acestui mastodont inutil care plimba hartii prin birouri, vor fi eliminate: este vorba de consumabile, energie electrica, caldura, intretinerea cladirilor, intretinerea parcurilo auto, consum de carburanti, curatenie, tehnica de calcul ptr aproape fiecare “angajat” etc etc etc.* migrarea tutror sistemlor de operare pe solutii opensource si/sau gratuite: sisteme de operare Liunux si aplicatii office: LibreOffice, OpenOffice.
Be First to Comment