Viitorul este Open-Source, civilizatia StarTrek a inceput !

Incet dar sigur lumea se schimba, iar tehnologiile pastrate cu sfintenie sub legea “dreptului de autor” incep sa piarda teren in detrimentul solutiilor OpenSource, aproape gratuite, mai sigure si de incredere. La modul in care evolueaza lucrurile in ultimii ani in domeniul IT si al tehnologiilor emergente, intr-un final, civilizatia umana va renunta la conceptul de “drept de autor”, nimeni nu se va mai bate cu pumnii in piept ca “inventia” asta este a mea, o vand cu atata si nu mai putin si nimeni nu o poate folosi fara acordul meu.

Acest concept de posesiune va disparea intr-un final, insa acest lucru se va intampla progresiv, mai este cale lunga pana cand omenirea va abandona ideologia de capitalistam si va accepta ideea ca toti suntem unul si unul suntem toti, asa cum natura imparte totul, la fel si evolutia omului va converge pana la urma pe acelasi drum. Omul iubeste sa ofere, sa contribuie, sa fie folositor, insa mediul social ne “corupe” de la nastere ca “egoismul” este normal si trebuie imbratisat. Schimbarea se va produce prin educatie, omul egoist, avid de putere si posesiuni este cea mai mare piedica in calea evolutiei … si din pacate tocmai acesti oameni conduc lumea, atat economic cat si politic. Etica si morala sunt scanteia unei civilizatii “interstelare”, fara ele, o sa ramanem la stadiul unei maimute bipede care stie sa rada la bancuri cu Bula !

Ma jos am ales cateva tehnologii de care o sa auzim din ce in ce mai des, domenii peste care am dat intamplator cautand diverse solutii gratuite pentru aplicatii sau proiecte la care lucrez.

Solid MIT

Solid este un proiect nou deosebit de inovator, condus de profesorul Tim Berners-Lee, inventator al World Wide Web (taticul internetului de astazi), dezvoltat la MIT ( Institutul de tehnologie din Massachusetts, SUA). Proiectul își propune să schimbe radical modul în care funcționează astăzi aplicațiile Web, ceea ce are drept rezultat proprietatea reală asupra datelor, precum și îmbunătățirea confidențialității.

Solid MIT data Ownership

Pe scurt: cam toate actiunile pe care le faci online: articole, comentarii, emailuri, like & share, poze, clipuri, etc… sunt de fapt “expuse” nu instrainate, informatia de baza ramane a ta, doar legaturile spre informatie sunt impartite cu terte servicii/siteuri ! Tu ramai stapanul de drept al tuturor ideilor si informatiilor care provin din “tartacuta” ta.

https://solid.mit.edu/


Open VZ, Proxmox VE si LXC

Virtualizare gratuita pentru servere Linux.  “Containere” multiple si securizate pe Linux (cunoscute și sub numele de VPS) pe un singur server fizic care permit o mai bună utilizare a serverului și  asigurarea că aplicațiile nu intra în conflict. Fiecare container execută si se comporta exact ca un server autonom; un container poate fi restartat independent, are acces la root, utilizatori, adrese IP, memorie, procese, fișiere, aplicații, librarii de sistem și fișiere de configurare !

Practic sunt similare cu urmatoarele solutii/programe: VMWare, vSphere, HyperV, Citrix/XenServer, RHV, Nerdio, KVM, vSphere, Odin Virtuozzo,   Oracle VM Amazon Elastic Compute Cloud (or EC2)

https://openvz.org/https://www.proxmox.com/https://linuxcontainers.org/lxc/introduction/


OpenStack – Clouds

Software-ul OpenStack controlează si administreaza resursele hardware de calcul, de stocare și de rețea într-un centru de date, gestionate printr-o interfata specializata sau prin OpenStack API. OpenStack funcționează cu tehnologii populare și cu tehnologii open source, ceea ce îl face ideal pentru o infrastructură eterogenă.

https://www.openstack.org/

OpenHPC – clusters & clouds

OpenHPC este un efort de colaborare comunitar, care a pornit de la dorința de a agrega o serie de ingrediente comune necesare pentru implementarea și gestionrea clusterelor Linux de înaltă performanță (HPC), inclusiv instrumente de provizionare, managementul resurselor, I/O, instrumente de dezvoltare și o varietate de biblioteci științifice. O idee despre, la ce si cum se foloseste , vedeti in imaginea de mai jos:

OpenHPC Cluster-Infrastructure

https://openhpc.community/


Opensource CPU: RISC-V & MIPS

RISC-V: Arhitectura Open-Source a setului de instrucțiuni RISC (disponibile gratuite)

RISC-V este un standard ISA (Instruction set architecture) gratuit , care ofera o noua sansa inovării si evolutiei procesoarelor printr-o colaborare standard deschisă, adica fara “patente” si drepturi de autor restrictive. Născut în mediul academic și cercetare, RISC-V ISA oferă un nou nivel de libertate și extensibilitate a software-ului și hardware-ului pentru arhitectură, deschizând calea pentru urmatoarele decenii de proiectare și inovare în domeniul calculatoarelor.

Procesor-RISC-V-Architecture

MIPS: (Microprocessor without Interlocked Pipelined Stages)

În decembrie 2018, Wave Computing, noul proprietar al arhitecturii MIPS, a anunțat că MIPS ISA va fi deschisă într-un program numit inițiativa MIPS Open. Programa planificata pentru 2019 are ca scop să deschidă accesul la cele mai recente versiuni ale modelelor pe 32 de biți și pe 64 de biți, făcându-le disponibile fără taxe de licențiere sau redevențe, precum și acordarea de licențe participanților brevetelor MIPS existente!

https://www.mips.com/https://www.mips.com/


Blockchain Domain Names, ZIL

Rezolvarea unei probleme pentru conturile in monede virtuale: numele contului usor de tinut minte + asigurarea unui domeniu “pe viata” !  ZIL este o nouă extensie blockchain ptr domenii lansată pe Zilliqa, inlocuieste adresele monedelor virtuale (criptomonede) cu domeniile .zil care sunt mai usor de citit de către om.  Acesta a fost proiectat special pentru ca domeniile .zil să poată permite plățile în orice criptomonede!

Domeniile din blockchain nu pot fi sterse sau eliminate! Indiferent ce conținut este creat in blockchain, acesta este PERMANENT, pentru totdeauna!

https://unstoppabledomains.com/

 

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *