Hainele de munte, de la nevoie la pasiune – ciclism, drumetii si alpinism

Daca pana in 2013 nu purtam decat blugi si tricouri de la H&M, Zara sau Bershka, acum am ajuns de nu mai am aproape nimic in garderoba mea care sa fie “casual” , 90% din hainele pe care le port zi de zi, iarna sau vara, fie ca sunt in oras, in vacante, pe bicicleta sau pe munte, port  numai haine sport, in special “sport montan” si numai branduri despre care nu stiam nimic: DynaFit, Salewa, Mammut, La Sportiva, The North Face, Schoffel, Jack Wolfskin, IceBreaker, HH, Bogner, X-BIONIC, CMP, Fox, si multe multe altele.

haine de munteTotul a pornit de la MTB, de cand am bicicleta (2012) s-au produs multe schimbari majore in viata de zi cu zi: sport, prieteni, sanatate, mentalitate, stil de viata si nu in ultimul rand: stilul hanielor purtate. La inceput am folosit haine sport doar pentru ciclism, dar cu timpul hainele achizitionate in mare parte doar din magazinele second hand – ptr ca oricum nu aveam de unde sa iau astfel de articole la noi in oras – erau de munte, haine pentru drumetii montane, de alpinism, trekking, alergare, etc …

Si uite asa, incet-incet, am inceput sa nu mai am loc de ele, exact ca in desenele animate, deschizi usa la dulap si totul pica pe tine. Aveam atat de multe cumparate, incat am fost nevoit sa mai vand din ele pe OLX, nu de alta, dar trebuia sa fac loc altora, pentru ca intotdeauna cand intram prin magazinele second-hand era imposibil sa nu gasesc ceva frumos, ceva care sa-mi placa, fie pentru bicicleta fie haine de munte, de care pur si simplu m-am indragostit!

Aproape ca a devenit o “pasiune” (spre obsesie) sa merg prin second-handuri, nu pentru ca mi-ar mai lipsi ceva, am atat de multe incat 10 ani nu am nevoie sa mai cumpar nimic, ci pentru ca pur si simplu hainele de munte sunt superioare din toate punctele de vedere fata stilul casual, atat ca design cat si ca functionalitate, ptr mine sunt “stilul perfect” pentru orice activitate, numai cand dorm nu port haine de munte !

Si uite asa, vrand-nevrand, am invatat totul despre materiale, despre diferenta intre hardshell si softshell, despre impermeabilitate si respirabilitate, despre rezistenta la vant (windproof), diferentele intre membrane: laminate sau “pulverizate“, am aflat ca sunt in 3 straturi, doua sau chiar 2.5 straturi … ca au diverse denumiri in functie de producator: Goretex, Sympatex, Dermizax, Spylon, Ceplex, Venturi, Texapore, MP+, XTL, HyVent, etc etc …

Am invatat care este difrenta intre izolatiile termice: puful natural, thinsulate, primaloft si altele. Despre izolatiile cu puf natural am aflat ca sunt de diferite calitati, denumite CUIN – o sa revin in viitor cu detalii – dar de abia recent am aflat ca cel mai bun CUIN este 900 … cineva pe facebook a facut si o gluma: probabil puf de pinguin, hihi ! De altfel, am deprins atat de multa experienta in materiale, incat daca pun mana pe o haina cu izolatie termica pot sa-ti spun daca este thinsulate, puf sau primaloft in 100% din cazuri. Ba chiar la cele cu puf pot sa estimez si cantitatea de puf/pene si calitatea pufului …

cand pui mana pe mii de haine ajungi sa stii totul despre ele, este ca si cum ai trage la porta mii de suturi, pana la urma si cu ochii inchisi dai gol !

Cat despre branduri, deja cunosc mai multe decat au toate magazinele online de profil din Romania, asa am aflat si preferintele romanilor, ce branduri prefera si care sunt cele mai cautate, cel putin pe segmentul second hand. Cred ca trebuie sa va spun, stiti sau nu, dar hainele de munte, mai ales cele de alpinism, sunt atat de scumpe, incat foarte putina lume (in Romania) si-ar permite sa cumpere de noi, modele de top, performante, asa ca apeleaza la piata de second hand, in general pe OLX.

Insa, piata OLX este formata din foarte multi neaveniti, multi “muntomani” parveniti, care de multe ori fac misto cu oferte mizere, stiind foarte bine ca pretul afisat este mai mult decat decent, iar la pret de nou poate ca nu si le-ar permite niciodata … dar ei le vor daca se poate gratuit 😀 (despre acest aspect o sa rezerv un articol in viitor)

Ca incheiere, nu-mi ramane decat sa va fac o sugestie: nu ocoliti hainele de munte pentru preferintele vestimentare, nu va ganditi la geci de iarna si haine de schi ci, la articole sportive care pot fi purtate si cu diverse ocazii: bluze si maiouri de compresie, tricouri sintetice, jakete impotriva vantului, haine si supra-pantaloni de ploaie, semighete ptr drumetii sau alergare montana, bandane si buffuri, etc. Mai multe detalii despre acest subiect o sa gasiti pe viitor in categoria : Haine de Munte !

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *