Cum sa faci economie la incalzire – Termostate si Sfaturi Utile !

Tema asta cu economie de gaz/lemne/curent la incalzire pe timp de iarna a devenit una la mare cautare, dar din pacate putini sunt cei  care inteleg din experienta lor toate aspectele care tin de necesarul de caldura pe timp de iarna !

Dar sa o luam cu inceputul, economia in casa, care este foarte importanta, fara ea nu va exista economie adevarata niciodata, doar huzur, risipa si nu in ultimul rand probleme de sanatate. Caldura excesiva slabeste rezistenta corpului la factori externi: frig, efort si virusuri !

termostat caloriferTemperatura din casa

Temperatura trebuie sa fie controlata de un termostat (sau mai multe) configurate pe zone si perioade de timp, aditional se folosesc capete termostatate pe 70-80% din calorifere (valabil ptr cine nu are incalzire prin pardoseala). Din experienta va sugerez sa nu folositi decat 1 singur termostat pe nivel/etaj!

Unde montam termostatul ?Termostat de camera

  • trebuie instalat intr-o camera folosita zilnic,
  • intr-o camera care nu are alte surse de caldura (aer conditionat, radiatoare, aeroterme),
  • nu se instaleaza in bucatarie sau baie
  • unde nu deschideti frecvent usi spre exterior sau ferestre.

Sugestii de configurare intervale de timp ptr termostat:

  1. ziua, in intervalul orar 8-17 alegeti o temperatura de confort lejera intre 19-21 de grade, este perioada cand de obicei sunteti activi, faceti miscare, nu este nevoie de mai mult !
  2. seara, intre orele 17-22 puteti alege un interval de temperatura intre 20-22 de grade, alegeti o temperatura de confort medie, nu exagerati cu mai mult.
  3. noaptea, dupa ora 22, alegeti o temperatura de confort intre 18-20 de grade. O temperatura mai scazuta va ajuta sa adormiti mai repede. La temperaturi prea mari riscati sa nu aveti un somn linistit si odihnitor, va puteti trezi obositi, va treziti noaptea des, puteti transpira, consuma apa excesiv, etc.
    Temperaturile mari scad imunitatea si rezistenta organismului la factori externi si creste inutil perioada de acomodare cu temperaturile de iarna !

Cu ce ne acoperim ?

Depinde de luna/perioada sezonului rece.

  • Cearceaf + pijamale de iarna (pantaloni + bluza cu manaca lunga) ~ Septembrie, Octombrie, Aprilie, Mai
  • Pilota sau Patura sintetica medie ~ Octombrie, Noiembrie, Martie, Aprilie
  • Patura de lana (in plic) sau Plapuma – Noiembrie, Decembrie, Ianuarie, Februarie, Martie

Secret: Pentru un somn odihnitor greutatea paturii/plapumei este foarte importanta, cu cat este mai grea, cu atat somnul este mai adanc si odihnitor, puteti scapa si de insomnii !

Ce  haine purtam iarna in casa ?

Nu umblati prin casa imbracati sumar in lenjerie intima si tineti temperatura la 25 de grade, nu are nicio logica si nu va aduce niciun folos. O bluza cu maneca lunga si o pereche de pantaloni lejeri sunt de ajuns sa “rezistati” cu brio unui “ger” de 22*C, va asigur ca nu o sa muriti de frig !

plamuna-somn-haine-noaptea-iarna

De altfel, nu dormiti “doar in cercei si restul goala” , doar inmultiti acarienii mai intens si o sa consumati gazul degeaba!

Aerisirea:

aerisire - fereastra deschisaEste foarte importanta, atat pentru sanatate cat si pentru evitarea condensului/mucegaiului, dar excesul de aer rece nu va rezolva nici o problema care nu a fost rezolvata prin proiectarea si constructia unei locuinte, poate doar ameliora.
Este bine sa aerisiti camera seara si dimineata, maxim 15 minute, mai mult nu faceti decat sa raciti peretii si sa “dati peste cap” termostatele. O aerisire scurta a dormitorului de 2-3 minute inainte de culcare va aduce numai beneficii pentru sanatate.

Izolarea casei/fatadei

Daca inca nu ati reusit sa investiti in izolarea casei cu o solutie moderna, nu mai ezitati, orice intarziere nu face decat sa va goleasca buzunarele. Puteti sa alegeti clasicul polistiren + vopsea decorativa, dar la preturile actuale este un fel de jecmaneala si aici. Pretul polistirenului a crescut exagerat si deja va puteti orienta la produse mai ecologice, fiabile si mai performante: vata bazaltica pentru exterior!

Incalzirea apei menajere

Pentru a face economie la energia produsa cu incalzirea centralizata, este ideal sa o folositi cat mai putin pentru a incalzi apa calda menajera si in schimb instalati panouri solare pentru apa calda. De altfel, panourile solare care vor aduce beneficii foarte mari pe timp de vara, perioada in care de obicei care au cazane pe lemne/carbune/peleti le scot din functiune si incalzirea apei calde se face doar electric.

panouri solare apa calda
Panouri solare pentru apa calda (cu tuburi vidate)

Atentie, panourile solare pentru apa calda nu sunt aceleasi cu panourile pentru produs curent electric, acelea poarta numele de Panouri Fotovoltaice. Panourile solare pentru apa calda au un randament de peste 90% si sunt mult mai avantajoase pentru a incalzi apa menajera in comparatie cu panourile fotovoltaice al caror randament este undeva in jur de 20%.

panouri fotovoltaice - curent electric
Panouri Fotovoltaice (produc curent electric)

Mai pe intelesul tuturor: Panourile solare pentru apa calda au un randament de 4-5 ori mai mare decat cele fotovoltaice, adica un panou pentru apa calda va inlocui pana la 5 panouri care produc curent electric! Aditional, panourile fotovoltaice mai au nevoie de invertor, smart-meter si o instalatie complexa pentru a gestiona energia produsa.

Proiecte viitoare ?

Ganditi o casa/locuinta pasiva sau cat mai aproape de ideologia “pasiva” !

O casa pasiva inseamna o casa care consuma energie intr-o proportie majoritara numai din regenerabile: soare, vant, biomasa, apa … in practica as zice 99% cazuri doar soare si vant!

Evitati sa mai construiti struto-camile cu etaj, sunt mari consumatoare de energie si chletuieli aditionale de intretinere. O casa pe un singur nivel este mult mai economica, mai rezistenta la cutremure, se raceste mult mai putin cand bate vantul si investitia in constructie este mult mai mica: materialele necesare ptr partea superioara sunt mult mai putine, nu mai exista scari / balustrazi, instalatia de incalzire si electrica mult mai simplu de executat, structura de rezistenta necesara este mai mica, etc !

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *