Google vs Huawei, o sansa pentru LineageOS sau Ubuntu Touch ?

Propaganda politica si economica este la cele mai mari cote de cand exista economie capitalista si asta datorita evident intereselor economice, iar acuzatiile fara dovezi clare aduse de americani impotriva Huawei nu sunt decat pura propaganda pentru discreditarea chinezilor (germania de ex nu a inghitit galusca americana), motivul se vede clar in imaginea de mai jos: Huawei urca an de an tot mai mult in preferintele utilizatorilor de telefoane mobile fara ca cineva sa-i poata opri. Piata acaparata de ei este evident din cea targhetata de Samsung si Apple, fara alternativele chinezesti si astazi Samsung sau Apple ne umpleau buzunarele cu tehnolgie slaba la preturi astronomice.

Mobile-Vendor-Market-Share-Europe Huawey-vs-Samsung-vs-Apple

Cu 2 ani in urma am folosit un model de la XIAOMI, Mi 4 cu 3Gb de RAM , iar in acelasi timp aveam si un Samsung Galaxy S4 (al sotiei) iar diferenta intre cele doua era prea mare. Degeaba S4 avea 8 core-uri ca tot era mai prost si mai lenes decat Xiaomi cu 4, iar la capitolul poze, Samsung era clar mai inferior! Pentru ca am stricat MI-ul (apa la bord), am luat un Nexsus de care nu am fost multumit deloc asa ca l-am schimbat din nou cu o “chinezarie” , LeeCo Le 2 AI.

Sotia a renuntat la S4 pentru ca era atat de lent incat treceau chiar 5 minute cand deschidea telefonul pana-i intrau toate mesajele … iar alegerea a fost evident un model Huawei , mai exact Huawei P20 Lite, diferentele sunt de la pamant la luna, iar pretul a fost unul foarte decent !

Am avut 3 generatii de telefoane de la Samsung: S2, S3 si S4 … fara nicio exceptie aceestea au fost intotdeauna pline de aplicatii fara niciun scop (bloatware), pe care nu le-am folosit niciodata, dar care foloseau excesiv resursele care altfel ar fi fost disponibile altor aplicatii utile mie.

Intel-Core-2-Quad-CPU-Q9300
Source: Intel Core 2 Quad CPU Q9300 – Vicol’s Journey Photography

Nu sustin ca sunt 100% sigur despre Huawei ca nu ar avea ceva “suspect” in tehnologia hardware, insa despre Intel pot spune clar ca tehnologia lor este extrem de suspecta. Dupa atatea bug-uri dubioase descoperite in ultimii ani, devine clar ca ceva murdar este prezent in tehnologia americana.

Cand vine vorba despre China, toata lumea sa gandeste la comunism, cenzura si supraveghere, iar cand vine vorba de Americani, numai  lapte si miere, “visul american” insa, din pacate America este la fel de “suspicioasa” cu cetatenii ei incat programele de supraveghere sunt chiar mai avansate decat ale chinezilor … lumea a banalizat dezvaluirile facute de Edward Snowden, parca toti au fost spalati pe creier … insa acele dezvaluiri sunt cat se poate de reale, iar adevarul este cu siguranta mult mai “amar”.

Originea acestei propagande este mai veche, Edward Snowden a dezvaluit pentru prima data in mod public faptul ca Americanii au reusit sa se infiltreze in serverele Huawei din Shenzhen inca din anul 2010, iar incercarile lor de a penetra tehnologia Huawei sunt de prin 2007, incercari al caror scop a fost probabil furtul de tehnologie, Huawei fiind lider mondial incontestabil in telecomunicatii. Aceste fapte ne pot duce si la alte concluzii: America ca sa-si spele numele privind spionajul asupra industriei chineze a dat vina pe chinezi ca, de fapt, ei spioneaza America folosind tehnologie si americanii doar “cautau” dovezile … da sigur, suntem la gradinita, ne jucam cu plastilina :))))

Daca ar fi sa-mi imaginez portite de supraveghere intr-un procesor/sistem, apai va spun cu mana pe inima: este imposibil sa le gasesti fara sa stii exact ce trebuie sa cauti. Toate aceste gauri de securitate descoperite in procesoarele Intel, ultimele (ZombieLandRIDL, Fallout Attacks) fiind printre cele mai grave, sunt de fapt “copilarii” comparativ cu ce s-ar putea ascunde cu adevarat in inima microcipurilor. De exemplu, o simpla secventa de caractere ascunse intr-o imagine poate declansa un mod de supraveghere necunoscut, secventa care este imposibil de descoperit pentru ca ar dura mii de ani mai ales daca este asociata cu alte cerinte!

Revenind la Huawei si la problema lor privind restrictiile impuse de Google, as putea spune ca nu este una “letala” … piata Asiatica este intr-o expansiune continua, mult peste cea Americana, asa ca nu-i va afecta foarte mult acolo. Problema accesului la aplicatiile google (GMS) nu este una grava, cat am avut Xiaomi nu am avut deloc Google Play ci am folosit Aptoide fara nicio problema. Oricum, majoritatea utilizatorilor de telefoane mobile habar nu au la ce le poate folosi gmail, deci se pot lipsi de el, macar scapa de reclamele targetate de google pe contul asociat google play. Blocarea pe piata americana este nesemnificativa, oricum Huawei are o cota foarte mica in comparatie cu Samsung si Apple, asa ca se pot lipsi fara stres de SUA !

Daca as detine Huawey as face aproape orice ca sa refac reputatia si chiar sa o dublez in cel mai scurt timp! Profitand de aceasta situatie cel mai “traznit” lucru ar fi sa anunt ca sustin dezvoltarea LineageOS si ofer implementarea fara “restrictii” chiar si asupra vechilor terminale! Faptul ca incearca de ceva vreme sa-si dezvolte propriul OS sub numele de Hongmeng nu este chiar un lucru bun, poate ca pe piata asiatica are sanse de reusita, dar in restul lumii sunt slabe sanse, in opinia mea tot o solutie precum LineageOS este de preferat sau de ce nu, chiar Ubuntu Touch!  La fel cum Google a investit in KaiOS si Huawei poate investi in Ubuntu Touch. (La cat de performante sunt cele mai recente modele de telefoane, cu Ubuntu Touch poti folosi telefonul atat ca mobil cat si calculator / PC) . 

* Ca o paranteza la Android, din pacate este un sistem de operare extrem de lent, aplicatiile ruleaza practic ca intr-un sistem virtual pentru ca aplicatiile se bazeaza pe JVM (Java Virtual Machine)., de altfel acesta este si motivul pentru care este nevoie de un hardware puternic, Java nu a stralucit niciodata in performante, memoria si resursele procesorului nu sunt o prioritate ptr acest tip de platforma !

Ce poate pierde google ?

  • Folosirea gmail si implicit a informatiei privind “semnatura digitala” a utilizatorului
  • Folosirea aplicatiilor din market si monetizarea lor
  • Folosirea motorului de cautare google, ceea ce este foarte grav, 60% din cautari sunt facute de pe telefon si majoritatea folosind google… duckduckgo vine incet dar sigur din spate!
  • Folosirea browserului Chrome, probabil cel mai important dintre toate
  • Folosirea google map si implicit scaderea importantei privind monetizare multor afaceri, mai ales in turism

Ce poate pierde Huawei ? Multe, dar ramane de vazut, daca UE ramane imuna la “propaganda” americana sau nu !

P.S. De ce Intel nu-si externalizeaza productia de procesoare la fel ca AMD de ex, mai ales cand are probleme privind trecerea la tehnologia de 10n precum si acoperirea cererii pentru tehnologia curenta ? Este adevarat ca a anuntat prin toamna 2018  ca o parte din productie va fi externalizata catre TSMC , insa este vorba de maruntisuri, restul a ramas de facut “in casa” ! Cu AMD care le sufla in ceafa, nu are niciun sens ca Intel sa nu caute solutii mai profitabile si rapide, decat daca produsele lor au ceva de ascuns, blueprint-urile trebuind sa mearga la alte fabrici ceea ce nu se poate, evident !

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *