Romania si Cutremurele – Baba si Mitraliera !

Intr-o tara unde istoria cutremurelor devastatoare este inca “proaspata” in memoria celor care au prins pe cel din ’77 , nu avem niciun seismograf inscris/inregistrat in GSN (Global Seismographic Network stations and arrays), ceea ce ne duce la concluzia ca #romania nu ia in serios amenintarea unui cutremur catastrofal si nici urmarile lui.

Global Seismographic Network stations and arrays

Cutremur care cu siguranta va veni in acest secol, chiar daca nimeni nu stie cu precizie cand, sigur va veni si dezastrul nu va fi mai mic decat cel din 1977 ci cu siguranta mai mare, pentru ca odata cu trecerea timpului, structura cladirilor, podurilor si barajelor slabeste, betonul se fisureaza, se macina, fierul se corodeaza, etc … urmarile o sa le observam cand va fi prea tarziu !

In Romania avem o rata de producere a seismelor puternice intre unu si sase evenimente cu magnitudine Mw > 7.0 intr-un interval de 100 ani (secol), frecventa medie este de 1 cutremur foarte mare la aproximativ 20 de ani.

Cea mai lunga perioada intre cutremure de magnitudine peste 7 grade a fost de 53 de ani iar cea mai scurta de 1 an, deci practic este oricand sansa ca un cutremur peste 7 grade sa aiba loc si cu cat creste distanta intre cutremurele mari cu atat creste si probabilitatea pentru unul peste 7 grade. Ultimul cutremur semnificativ in Romania a avut loc in urma cu 30 de ani, in 1990, dar a fost estimat la 6.9-7, nu a fost peste 7 grade. Si cum scara cutremurelor este logaritmica, este o oarecare diferenta intre 6.9 si 7.2 (cel din 1977) sau 7.4 din 1940 (unul dintre cele mai devastatoare).

istoric-cutremure-puternice-7grade-romania_cr
Istoricul cutremurelor puternice din Romania >7 grade pe scara Richter

Ca si concluzie privind probabilitatea unui cutremur peste 7 grade pe Scara Richter pentru urmatorii ani este destul de mare, din 1986 (ultimul cutremur peste 7 grade) au trecut peste 3-4 decenii, deja am depasit cu mult perioada medie de 20 de ani, deci va veni, dar cand ? asta nu o stie nimeni sigur. Distanta medie “probabila” intre cutremurele mari este de 40.6 ani, iar cea mai probabila este de aproximativ 37 de ani …

Estimativ ar fi posibil un cutremur de peste 7 grade in urmatorii 3 ani … maxim 6-7 ani !

Cat de precisa este acesta predictie nu va poate garanta nimeni, dar nici infirma, pentru ca datele statistice ne arata ca suntem in “perioada de gratie” … iminența unui seism serios este foarte aproape iar statul roman nu are nici cea mai mica grija privind urmarile lui !

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *