Sa fii prost nu-i o intamplare ci rezultatul celor 7 ani de-acasa – Prostia la Romani

Prostia la romani este atata de bine inradacinata si “documentata” incat am fost capabili sa facem chiar si un film despre prostie, si nu unul oricare ci cu dedicatie pentru cel mai incapatanat dintre prosti: Pacala! Si ca sa fie idiotenia mai complexa, ramai uimit de cate cuvinte are limba romana pentru e defini prostia omeneasca:

prost, idiot, cretin, tampit, imbecil, stupid, narod, incult, primitiv, ordinar

pentru ca pana la urma, prostia este caracteristica numai omului, animalele nu au un discernamant privind logica actiunilor si nici nu le clefeteste gura a paguba 🙂

In contrast cu prostia, inteligenta unui om se vede ca o sclipire de stele in privire, se spune ca “ochii sunt oglinda sufletului” dar eu as extinde definitia si spre alte caracteristici, omul dupa privire se cunoaste cum-i melicul. Este foarte important sa privesti in ochii persoanelor ca sa tragi concluzii mai bine definite, uneori “sclipirea” ochilor poate sa fie si o dovada de viclenie (sarlatani, profitori), asociata si ea cu inteligenta, insa acelor persoane le lipseste cel mai important lucru: omenia, ceea ce-i detaseaza de “umanitate” si-i apropie mai mult de animale!

Despre cum este si ce-i poate mintea omului, poti sa-ti dai seama si dupa mers, daca merge frumos bine echilibrat, pasul elegant, se poate asocia cu o persoana inteligenta, dar trebuie sa recunoastem si sa facem diferenta intre mersul fudul si unul “echilibrat”,

Prostul, daca nu-i fudul,
Parca nici nu-i prost destul;
Are viata linistita
Fiindca-i mintea odihnita;

primul este dovada de trufie, aroganta, mandrie, atitudini care nu fac casa buna cu inteligenta, astfel de oameni se cred superiori si evident “destepti”, pe cand in realitate sunt exact opusul a ceea ce-si inchipuie despre ei, dar cum fiecare om are acasa o oglinda, ptr astfel de oameni oglinda lor prezinta realitatea in care traiesc, pe cand “oglinda sufletului” le este cat se poate de goala!

O gluma mai veche folosita nu pentru a lauda pe cineva ci mai mult ca ironie, este clasicul: ai mintea creata, dar in realitate este cat se poate de adevarata pentru ca in urma cercetarilor s-a descoperit ca numarul de circumvolutiuni ale creierului este corelat cu inteligenta, insa in mod vizibil doar la femei, pe cand la barbati asocierea lor cu inteligenta este mai mica, asadar:

sa ai mintea creata ca femeie este numai de bine, ca barbat, nu te ajuta cu nimic !

Romanii ca neam, au avut dintotdeauna o afinitate ptr prostie, nu ca ar fi o mostenire genetica, este dovedit ca aproximativ doar 10% din inteligenta noastra este de “provenienta” genetica (restul tine de educatie si cultura) , ci pentru ca au fost privati secole la rand de o educatie aleasa, legarea de glie nu era tocmai compatibila cu studiile la Paris si Viena, iar acum cand au posibilitatea sa se educe singuri, romanii au ales sa-si cultive personalitatea cu manele, ce poti sa spui mai mult despre “cultura moderna” !?

In loc sa citeasca si ei autori dovediti celebri de milioane de cititori din intreaga lume: Dante, Shakespeare, Cervantes, Flaubert, Tolstoi, Dostoievski , etc etc etc,  oamenii aleg sa citeasca “cacodopere” precum: Cincizeci de umbre ale lui Grey, Jocurile foamei, Hobbitul, Cercul Secret, De vorba cu Emma, Harry Potter, Imperiul Pisicilor, Codul lui Da Vinci, Balciul Desertaciunilor … oare ei ce-si inchipuie cand pierd vremea citind astfel de carti, ca inteligenta lor va creste exponential incat vor ajunge chiar si vrajitori precum Harry Potter ?

“V-am lasat saraci si prosti, va gasesc si mai saraci si mai prosti” a spus Brancusi cand a revenit din Paris in tara, fiind dezamagit de “civilizatia” vremurilor. De atunci au trecut peste 100 de ani si se pare ca civilizatia moderna nu este cu mimic mai presus de acele timpuri, ce pretentii de inteligenta poti sa ai de la generatia actuala, cand idolii lor sunt nume cu renume, promovate atat la televizor cat si online: Florin Salam, Inna, Carmen de la Salciua, Bendeac, 5GANG, Bibanu, Andra, Emy Alupei, Bianca Dragusanu, Abi, Oana Zavoranu, Draniela Crudu, Sexy Barileanca, Mihaela Radulescu, Roxy manelista, Simona Sensual … si lista poate continua cu vedetele de la Ferma / Exatlon !

Prostia a fost, este si va ramane o piatra de temelie in cultura si civilizatia noastra, sper insa ca aceasta “temelie” sa se roada in timp, iar educatia poporului sa devina prioritate pentru cei ce vor veni, “evolutia degradanta” la care asistam nu ne va duce niciodata spre idealul gandurilor mele:  “cat mai aproape de stele” , ci din nefericire ne va tine in continuare “legati de glie pe vecie” asa cum am fost de milenii, in vecii vecilor, amin!

copii nu mai stiu nici macar cat este ceasul-abc
ABC

Tehnologia moderna ar trebui sa aduca si evolutie in planul cunostintelor generale, dar din pacate se pare ca ce se castiga pe de o parte se pierde pe alta, acum cand totul este digital, foarte multi copii nu stiu nici macar sa citeasca un ceas analaogic, unii or sa spuna ca este irelevant, nu mai au nevoie de astfel de cunostinte, eu insa nu sunt de acord cu aceasta conceptie. Poate ca nu au nevoie sa stie Tabelul lui Mendeleev pe de rost, dar astfel de lucruri elementare este imposibil sa nu le stii. Sunt foarte multi elevi care au luat chiar si bacul, dar nu au habar ca pamantul sa roteste in jurul soarelui, sau ca soarele este o stea! Probabil pana la urma vor ajunge sa nu stie nici pe ce planeta traiesc, aproape de nivelul de cultura al unei maimute!

Ca incheiere, o sa las aici si cateva citate celebre despre prostie, le-am cules doar pe cele care mi-au placut mie, numarul lor fiind desigur mult mai mare, pe masura prostiei, evident.

Citate romanesti despre prosti (pentru ca sunt putin nationalist, tin si eu cu romanii, sa fie primii in preferinte):

  • Ştiu că sunt prost. Dar când mă uit în jur, prind curaj. Ion Creanga
  • Nu este nici o rușine să te naști prost, rușine e să mori prost. Marin Sorescu
  • Proştii mor, dar prostia e nemuritoare. I.L. Caragiale
  • Dacă n-ar fi proştii, deştepţii ar muri de foame. Camil Petrescu
  • Prostia ar putea contribui la progresul societății numai dacă devine impozabilă. Vasile Ghica
  • Proștii se însoară totdeauna, nebunii câteodată, înțeleptul nicicând. Mihai Eminescu
  • Prostia din născare, leac în lume nu mai are; ea este o uricioasă boală, ce nu se vindecă în școale, ba nici în spitale. Ion Creanga

Alte citate celebre despre prostie (intr-o ordine subiectiva, dupa preferintele personale):

  • Orice prost poate ști, scopul este să înțelegi. Albert Einstein
  • Un prost găsește totdeauna unul mai prost, care să-l admire. Nicolas Boileau
  • Cu cât e mai mică mintea cu atât mai mare e îngâmfarea. Aesop
  • Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană; iar de cea din urma sunt foarte sigur. Albert Einstein
  • Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligența, inteligența are limitele ei, prostia nu. Umberto Eco
  • Cele mai comune două elemente ale universului sunt Hidrogenul și prostia. Harlan Ellison
  • Un inteligent observă tot timpul, dar un prost face tot timpul observaţii. Heinriche Heine
  • Nu râdeţi de proşti, fiindcă-şi vor închipui că au umor. Montesquieu
  • Proștii sunt coșmarul rațiunii. Costel Zagan
  • Nimeni nu e destul de inteligent ca să poată convinge pe un prost că e prost. La Fontaine
  • Prostul are un mare avantaj faţă de omul deştept: este întotdeauna mulţumit de el însuşi. Napoleon Bonaparte
  • Prostul cu memorie bună are la dispoziția lui multe gânduri și fapte, dar nu știe să tragă din ele nici o concluzie. Luc de Clapiers
  • Jumătate din lume este compusă din idioți și cealaltă jumătate din oameni destul de deștepți cât să profite de ei. Walter Francis Kerr
  • Prostii se plâng că nu sunt cunoscuți suficient de mulți oameni. Confucius
  • Un prost care nu spune nici un cuvânt nu se deosebește de un savant care tace. Moliere
  • Singurul nostru dușman pe lume este prostia, întunecimea de minte. Thomas Carlyle

Pacala: Din ce traiesti ba, baiatule ? Din prostia altora 🙂

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *