SSD sau HDD, care este cel mai bun? Fiabilitate si Performanta

Pana acum 10 ani o astfel de intrebare nu-si prea avea rostul, dar de prin 2010-2011 SSD-ul a devenit o optiune demna de luat in seama, si nu pentru capacitate cat pentru performantele fata de “traditionalul” hard-disk. In urma cu 7-8 ani SSD-ul a inceput sa fie folosit cu precadere pentru sistemele de boot, adica pentru partitia unde sistemul de operare este instalat. Diferentele de performanta la pornire cat si la folosirea unui calculator ptr office erau enorme , chiar si astazi cu tot avansul tehnologic in IT, un HDD este “ani lumina” in spatele unui SSD la capitolul viteza, ca sa nu mai vorbim de interfata NVMe, nici nu exista termeni de comparatie intre HDD si NVMe la capitolul viteza.

SSD-vs-HDD-care este cel mai bunLa inceputuri, SSD-ul a fost folosit cu precadere doar pentru partitia unde era instalat sistemul de operare deoarece capacitatea disponibila in urma cu 6-7 ani era mult prea mica ca sa fie utila la stocarea de date: filme, muzica sau jocuri! De alfel, pana in 2018, nu prea se justifica o investitie in acest sens si din cauza preturilor foarte mari la unitati de peste 500Gb, adica valoarea minima-decenta la care o unitate de stocare poate deveni utila pentru a salva pe ea fisiere video, muzica sau jocuri.

Insa avansul tehnologic, cresterea capacitatilor de productie si concurenta au schimbat foarte mult piata astfel, preturile au scazut simtitor incat majoritatea producatorilor de laptopuri au decis ca noile modele sa fie dotate numai cu unitati SSD, in felul acesta era eliminata cea mai sensibila componenta a unui dispozitiv mobil: HDD-ul. Era imposibil ca dupa 2 ani de folosire un HDD sa nu aiba  probleme intr-un notebook, poate numai sa-l tii pe rol de bibelou pe birou 🙂

2018 a fost si anul in care unitatile NVMe, cu mult mai rapide decat un SSD SATA – uneori de 6 ori – au inceput sa devina preferentiale in alegerile celor care vroiau un upgrade sau i-si construiau singuri un sistem, pentru ca dupa ani de zile in declin, PC-ul a revenit in forta si asta datorita a doi factori foarte importanti:

  1. AMD, concurenta care a adus preturi decente la procesoare performante si a scos din amorteala echipa Intel !
  2. Sfarsitul unui deceniu de minerit cryptomonede, si inevitabil piata s-a umplut cu placi video la preturi foarte accesibile, in special ofertele second-hand!
    (In iarna 2018-2019 se puteau cumpara placi video AMD Radeon RX 580 8GB RAM la preturi intre 500-700 de lei)

Dar ca sa revenim la intrebarea din titlu, care este cel mai bun: SSD-ul sau HDD-ul ? Pentru ca o imagine face cat 100 de cuvinte, iata mai jos o comparatie intre doua tehnologii SSD si HDD pe interfata SATA, dar sa nu va lasati “inselati” de faptul ca HDD-ul are “doar” 5940rpm, in urma mai multor teste cu diverse HDD-uri de prin casa, acesta le-a “batut” detasat pe toate in primul test: SeqQ32T1 – Sequential (Block Size=128KiB) Read/Write with 32 Queues & 1 Threads :

TOSHIBA-HDWU130-3T-USB-30-External-16K-vs-Samsung SSD 850 PRO-SATA-256GB

Samsung SSD 850 PRO-SATA3-256GB vs Toshiba V300 3.5 3TB 5940rpm 64MB SATA3 via External USB 3.0 (sector 16K)

Raspunsul anului 2019 este unul singur: SSD-ul cu interfata NVMe adica in format M.2 , modele care la ora actuala se pot instala ori pe placile de baza (care deja au acest slot) ori se pot achizitiona placi adaptoare PCIe, pe care se pot instala aceste “memorii” (pentru ca in realitate ca si dimensiuni/forma, arata similar cu sim-urile de memorie ram)

Stiu ca exista sceptici care vor sustine in continuare ca un SSD-u nu se poate compara cu un HDD intr-un sistem de monitorizare/inregistrare video, adica intr-un DVR. Poate ca aveau dreptate pana in urma cu un an, intr-o oarecare masura asa era, capacitatile mari nu erau suficient de mari iar garantia la scriere (TBW) era relativ mica incat tehnica de “over-provisioning” era prea costisitoare ca sa fie demna de luat in seama. Recent insa, acest aspect nu mai este valabil, exista modele care ofera o garantie de  1440 TBW cum ar fi Samsung 860 QVO SATA III 2.5 inch SSD, de 4TB:

  • Model: MZ-76Q4T0BW
  • Samsung V-NAND technology
  • Up to 550 MB/s read and 520 MB/s write speeds
  • Up to 1,440 TBW or 3-year limited warranty

Practic, ca sa ne incadram in garantia producatorului, pe acest SSD se pot scrie zi-de-zi 1000GByte de date timp de 3 ani … iar pentru un ritm de 100Gb/zi , teoretic acest SSD poate “supravietui” 30 de ani … da, ati citit corect, 30 de ani, adica mai mult decat vor tine camerele video, calculatoarele sau alte componente care formeaza un sistem de supraveghere … in maxim 10 ani vor aparea modele care tin mai mult decat o sa traim noi 🙂

Si atentie, suntem de abia la inceputul acestor tehnologii, memoria ram persistenta (vezi intel Optane) este deja in plina dezvoltare, adica in viitor, spatiul de stocare cum suntem obisnuiti: SSD/HDD nici nu va mai exista, pentru ca memoria RAM le va inlocui efectiv pe toate !

P.S. Memoria RAM actuala de altfel este si ea in “pericol” de disparitie, cel putin pentru consumatorul obisnuit (home-user), AMD deja au in plan implementarea memoriei direct pe procesor. Pentru inceput cu siguranta ca va fi o memorie relativ mica, probabil un “share” intre CPU si GPU, dar in viitorul apropiat cu siguranta capacitatea va creste pana la o valoare suficienta sa nu mai fie nevoie de memorie aditionala, pentru 99% dintre noi! 

 

byrev Written by:

3 Comments

  1. Daryl
    November 2, 2020
    Reply

    Intel Optane nu e “memorie RAM” e tot un SSD, nu trece de 400TBW la 1TB.Pretul e prohibitiv, nu e utiliziata decat la servere.Cat despre implementarea memoriei RAM in CPU/APU…poate in anul 2100, ha, ha!

    • byrev
      November 23, 2020
      Reply

      cc. Intel® Optane™ PMem 🙂

    • byrev
      January 14, 2021
      Reply

      Apropo, ca tot a venit vorba despre implementarea memoriei RAM in CPU/APU:
      RAM Memory in CPU SoC
      Este vorba de procesorul M1 de la Apple, si eram in 2020 nu 2100 :))) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *