Practic – Cum sa-ti faci singur un cablu de retea RJ45-UTP

Exista doua standarde internationale ale culorilor pentru cablurile cu 4 perechi CAT5/CAT6 de retea: EIA/TIA 568A si EIA/TIA 568B – Singura diferenta intre cele doua standarde o reprezinta schimbarea perechilor RX si TX intre ele, restul firelor (perechile albastru si maro) raman aceleasi (perechi care de fapt, nici nu sunt folosite in mod normal)

 cum-sa-faci-un-cablu-utp-568a-568b

Daca se foloseste standardul 568A atunci cablul nostru trebuie sa arate astfel:

cum-sa-faci-un-cablu-utp-retea

Practic: cum se face un cablu de retea:cleste-sertizat-cabluri-retea-utp-rj45

  1. In primul rand, aveti nevoie de un cleste de sertizat mufe RJ45 , fara de care e cam greu sa presati manual cu altceva cele 8 fire iar rezultatul nu va fi prea satisfacator, puteti avea pierderi, mufe stricate, contacte mecanice imperfecte, etc.
  2. Lasati cablul cu cel putin 20cm mai lung decat va este necesar , asta pentru cazul in care gresiti mufele o sa trebuiasca sa taiati si sa o luati de la capat cu mufarea/sertizarea, iar cablul se va scurta cu vreo 5 cm la fiecare greseala !!!
  3. Crestati putin cu lama sertizorului invelitura cablului UTP. Atentie, daca apasati prea tare pe cleste , lama poate patrunde pana la fir si sa’l cresteze. Riscul este ca firul se va rupe din cateva indoituri ceea ce inseamna ca o luati de la cap. Daca din greseala observati ca unul dintre firele verde sau portocaliu sunt crestate nu mai continuati. Taiati cablul de la greseala si repetati operatiunea.
  4. Indepartati izolatia cablului (camasa, ecranarea, firul de matase etc… depinde de cablu) si lasati libere si torsadate (rasucite) cele 4 perechi de fire. Lungimea firelor ramase libere nu trebuie sa fie mai mica de 3 cm , pentru ca altfel o sa fie cam greu de imperecheat si introdus in mufa firele aranjate. Insa, nici o lungime prea mare nu este buna atat ca estetic cat si din punct de vedere al rezistentei mecanice in timp la indoire in zona mufei.
  5. desrasuciti firele pe o lungime de ~ 2 cm (nu mai mult), indreptati-le cat se poate de bine sa nu fie indoite la capete, ca sa nu intampinati probleme si sa nu intre suficient in mufa. Daca unul dintre firele verde/portocaliu nu ajunge suficient exista riscul sa se desprinda in timp sau sa aveti pierderi.
  6. Aranjati-le unul langa celalalt (imperecheati) in ordinea din pozele de mai sus (ex: modelul 568B) si aveti grija sa stea practic lipite intre ele, le tineti apasate ferm cu mana stanga intre degetul aratator si degetul mare.
  7. Dupa aranjare , verificati de doua ori (!) sa fie in ordinea corecta.
  8. Firele daca sunt bine aranjate ar trebui ca atunci cand le relaxati putin sa nu se departeze unul de altul. Asadar, aproximati cam cat este 2 cm de la izolatie si taiati cu lama clestelui de sertizat capetele firelor in asa fel incat sa fie aliniate toate la aceasi lungime.
  9. In timp ce taiati nu relaxati firele ca sa nu le rearanjati . Introduceti firele in mufa si apasati putin mai mult in timp ce le inserati; asigurati-va ca au ajuns toate perechile la maxim in capatul mufei si ca nu s-a incalcat niciun fir in alt canal. Fiecare canal trebuie sa aiba firul lui.
  10. Introduceti mufa UTP in sertizor (in locasul ptr RJ 45) , cu mana stanga, impingeti de cablu in mufa sa va asigurati inca odata ca firele au ajuns la maxim si cu mana dreapta strangeti puternic clestele. Scoateti mufa si mutati’o in locasul pentru presarea mufei la capatul de intrare al cablului. Acolo are un fel de “siguranta” de plastic care prin presare asigura o blocare mecanica a cablului pentru ca ulterior tensiunea mecanica sa nu fie asupra contactelor ci, asupra “sigurantei”.
  11. Daca totul e bine, mufati si celalalt capat. Pentru conectarea intre doua PC-uri, perechile verde si portocaliu se inverseaza in cealalalta mufa (prima imagine stanga sus). Pentru switchurile actuale puteti face practic orice cablu din cele doua, ele vor detecta automat ce fel de cablu este !

Detalii tehnice, tipuri de cabluri: Straight-Thru si Crossover, standarde EIA/TIA 568A si EIA/TIA 568B

Diagrama pinilor pentru doua tipuri de cabluri:

cum-sa-faci-un-cablu-utp-lan

Cablu intre PC si Switch (stanga) si PC la PC (dreapta)  

 

Precautii:

  • Nu lasati firele nerasucite pe o lungime mai mare de 2-3 cm, riscati sa aveti pierderi mari. Motivul este ca firele rasucite au inductanta mutuala proprie, au o anumita impedanta, etc… !
  • Nu folositi cabluri cu ecranare suspendate in aer liber , fara impamantare pe ecran. Motivul: se incarca electrostatic caz in care porturile se pot arde !
  • Nu suspendati firele pe distante mari fara shufa, altfel se pot rupe, mai ales pe timp de iarna
  • Nu suspendati firele la inaltimi mai mari de 6 m, se incarca electrostatic si riscati sa ardeti porturile in switch sau PC la prima furtuna sau chiar cand este cald si vantul bate puternic. Din frecarea aerului cu invelitoarea(izolatia) firul se incarca electrostatic chiar si peste 100V !
  • Nu folositi alte perechi de fire, decat cele standard. Riscati ca pe distante mari conexiunea sa aiba pierderi. Motivul este ca producatorii de cabluri “triseaza” la torsadarea perechilor si folosesc mai putine rasuciri pentru perechile nestandard. Un cablu mai bine rasucit este mai performant, mai putin susceptibil la perturbatii, etc.
  • Cablurile de calitate CAT5/6 cu 4 perechi, permint si anumite “improvizatii”, adica puteti sa puneti doua mufe pe acelasi cablu fara probleme. Cablul avand 4 perechi din care doar doua sunt folosite pentru transmisia de date rezulta ca puteti folosi celelalte 2 perechi (albastru si maro) pentru a doua mufa. In mufa cele 4 canale vor ramane goale, numai sa aveti grija sa nu gresiti unde bagati cele 4 fire !!!.
    In cazul asta cablul trebuie dezizolat pe o lungime mai mare, depinde ce faceti cu mufele, cat de departe sa fie una de alta. Poate sa fie dezizolat si pe 2-3 metri, nu conteaza, important este sa nu desrasuciti firele in capatul mufei. Mufati cat mai din scurt, langa rasucire!
    * nu este valabil pentru 1000Base-T
    * conexiunea bidirectionala nu mai este disponibila
byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *