Prima si cea mai importanta dintre toate este personalitatea si prefernintele tale, lucruri pe care Facebook le afla intr-o perioada relativ scurta de la realizarea unui cont, uneori doar cateva zile sunt de ajuns ca inteligenta artificiala din spatele algoritmilor sa-ti muleze experienta pe Facebook exact pe gustul tau …experienta care cu timpul ajunge o “obsesie” pentru AI-ul Facebook, incidenta “preferintelor” este atata de mare, incat incepe sa fie mai mult deranjanta decat placuta !
Cum stie Facebook cine esti ?
- Prin cercul tau de prieteni. Exista un proverb vechi de cand lumea: “Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti” , cum si prietenii din lista ta sunt sunt asemeni tie, este de ajuns ca Facebook sa-ti traseze in linii mari personalitatea! !
- Like-uri, Share-uri – lucruri care-ti cizeleaza zi de zi personalitatea in baza de date, orice noua pasiune si preferinta va fi indosariata si folosita ptr “imbunatatirea experientei” (pentru tine) si cresterea veniturilor (pentru Facebook) !
- Navigarea pe alte site-uri care contin cookie-uri facebook: butoane ptr like si share sau alt cod html care foloseste cookie-uri facebook. Vizita pe un site de cumparaturi online va determina ca pe contul de Facebook sa-ti apara sugestii despre ce ai vizitat sau ai cumparat !
Pentru a sublinia in mare folosirea personalitatii, sa luam cateva exemple generale:
1) daca esti iubitor de animale,
- o sa ai cat mai multe sugestii despre prieteni care au aceleasi preferinte,
- feed-ul o sa-ti fie invadat cu poze sau clipuri cu caini si pisici, papagali, pesti, acvarii
- “peretele” tau o sa-ti fie invadat cu chestii despre animale, glume, bancuri, stiri de regula negative,
- reclamele vor fi ca si turnate ptr acest subiect, mancarea si accesoriile ptr animalute vor fi in topul afisarilor.
2) Daca esti deceptionata in dragoste si ai exprimat pe wall acest lucru prin share-uri de articole pe acest subiect :
- o sa primesti in feed-uri numai poze si citate despre dezamagiri
- trandafiri si imagini prelucrate cu mesaje despre subiect: dragoste, despartiri, lacrimi, femei puternice
- articole din site-uri de “specialitate” : dive, despre femei, mamici, reviste feministe, experte in barbati, frustrate, telenovele etc
- automat o sa primesti comentarii cu emoticonuri, imbratisari, flori, gif-uri, ingerasi, “esti frumoasa” , “esti o zana”, etc
3) Daca echipa favorita de fotbal a luat bataie, (din experientele anterioare, Facebook deja stie cu cine tii) :
- o sa primesti articole in feed cu cele mai pompoase si mai enervante titluri: “au fost umiliti”, “niste ratati” , “anihilati” , “fanii echipei adverse” , “revansa”, etc
- in mod natural o sa dai un “furios” nu un “like”, o sa comentezi cu pasiune, inflacarare, devotiune ptr echipa ta
- replay-urile or sa fie exact cum vrea facebook, ptr ca notificarile despre ce ai spus tu vor ajunge la rivalii echipei, care vor raspunde 90% impotriva ta !
- discutiile devin uneori interminabile si ajung la injuraturi, ofense, violenta verbala … adica exact acolo unde spera Facebook sa te duca, prezenta online cat mai multa, sa nu te poti abtine sa nu vezi ce-a mai zis unul, altul despre opinia ta !
Despre politica si religie nici nu trebuie sa amintesc, aici sunt intotdeauna echipe pro si contra, ei si noi … daca sunt “insamantate” de cineva, astfel de subiecte degenereaza fara exceptie spre ura, jigniri si violente verbale!
Pentru Facebook nu conteaza ca prietenul tau cel mai bun poate s-a casatorit ieri si a publicat pe Facebook o galerie de poze de la nunta. Din contra, daca esti iubitor de animale si ieri cineva a batut un cal deoarece nu tras caruta prea grea, o sa-ti arate toate ziua stiri despre acel eveniment, discutii, share-uri, orice, stiind ca este un subiect sensibil ptr tine, stie ca tu vei fi oripilat la acele poze/clipuri … pe cand pozele prietenului tau nu sunt atat de importante. Pentru facebook conteaza interactiunea, raspunsul psihologic la ura, afinitatea omului spre negativism, mai ales a romanilor, majoritatea “inculti online”.
Acest domeniu nu este atat de usor de inteles pe cat pare la prima vedere, iar Facebook stie asta, el stie exceptional de bine ca:
“omul de rand” nu are un discernamant al realitatii online,
ptr Facebook toata aceeasta “afacere” este mai mult un experiment social decat o retea sociala!
Am dat cele mai simple exemple, insa sunt subiecte pe care facebook-ul le considera extrem de importante si daca personalitatea ta inclina spre ele, esti practic “vanat” minut de minut, cu orice ocazie, numai sa fii “online” sa te pierzi in click-uri si share-uri, in comentarii si discutii contradictorii interminabile , timpul tau online inseamna bani ptr Facebook!
Printre cele mai controversate subiecte vanate in mod agresiv de Facebook ar fi:
- politica,
- religia,
- negativismul (accidente, violuri, dezastre, violente),
- emotiile
- nationalismul,
- sportul de echipa (in special fotbal)
- propaganda, iluminatii, noua ordine mondiala, homofobie, etc
Dintre toate subiectele care pot genera “interactiuni”, emotiile reprezinta cel mai larg spectru de manipulare psihologica,
- frica, groaza, ura si mania, dezgust,
- suferinta, plans,
- anxietate, durere, disperare, tristete
- dispret, vinovatie, neputuinta, negare
- bucure, surpriza, dragoste, uimire
- rusinea, modestia, timiditatea
emotii pe care Facebook le manevreaza atata de bine, incat uneori am impresia ca in spatele ecranului este un om nu o masina, care-mi “prepara” reteata perfecta sa-mi spele creierul cu prostii!
P.S. Pentru o viata cat mai sanatoasa, evitati pe cat posibil sa interventi in discutii pe temele de mai sus, abtineti-va de la comentarii si renuntati cat mai curand la a raspunde celor care va atrag “intr-o gaura neagra a contradictiilor”.
Facebook trimite notificari exact celor care stie ca pot sa va atraga in astfel de discutii, Aproape tot ce va serveste Facebook este doar manipulare, pentru ca timpul vostru sa fie transformat in bani prin prezentarea de reclame, care dupa sute de afisari vreti sau nu, ele va vor influenta deciziile in alegerea unor produse, a unei firme, a unui partid sau altceva … Cand vine vorba de articole “bine intentionate”, acestea sunt foarte greu de separat si filtrat, aproape ca si inexistente, ptr ca intr-un fel sau altul, tot ceea ce ne prezinta Facebook-ul in feed, converge spre monetizare !
Be First to Comment