De ce Blogul reînvie iar Facebookul rămâne doar un moft “expirat” #deletefacebook

Stiati ca pe vremuri, cand cineva te adauga in lista lui de prieteni, primeai de la Facebook si un email ca mesaj de atentionare/alerta? Nu cumva sa stea omul sa astepte prea mult confirmarea, erau “insetati” de cresterea retelei,  pe cand astazi, Facebook deja stie ca o parte din timpul online este petrecut “impreuna cu ei” asa ca nu-si mai streseaza serverele cu mesaje de confirmare, oricum o sa-l vezi imediat de cum accesezi site-ul sau aplicatia !

facebook dupa-10-ani-de-manipulare

Dupa 10 ani de facebook, din pacate (sau fericire) nu stiu unde sa incadrez concluziile, se pare ca Facebook-ul este de departe cel mai nociv mediu de abordare ptr un business online, daca nu cel mai “otravitor” as putea spune! Poate ca opinia este una subiectiva, dar o consider justa si indreptatita avand in vedere ca experienta cu internetul o am de cand nici nu exista Google … pe modemuri de cativa kb/s si pagini html fara imagini, doar text 🙂 … Am vazut cum au evoluat multe de la MS-DOS la Windows si Linux, de la telefoane cu manivela, la mobile cat caramida si  pana la smartphone-ul de astazi, de la reclame prin schimburi de bannere pana la cele contextuale servite pe baza cookie-urilor prin care esti urmarit pe aproape toate paginile web!

Deci, stiu ce a devenit facebook si nu este viitorul, facebook este doar un moft ptr satisfacerea “EU-lui”, este o perioada de tranzitie in care am inteles ca pana la urma Internetul NU ESTE GRATUIT. Relatiile noastre sociale cu cei din jur precum si timpul, sunt “transformate” in bani de catre corporatii … noi doar consumam energie, timp si pana la urma bani doar ca sa ne satisfacem vanitatea, egoismul, narcisismul, superioritatea si exhibitionismul ! Ajungem sa cumparam produse doar ptr ca le vedem in permanenta prin reclame sau campanii platite, multe dintre ele, irelevante ptr nevoile noastre dar vazandu-le zi de zi, ajungi sa le cumperi impulsiv.

Daca in urma cu ani de zile, feed-ul meu era plin cu postari ale prietenilor apropiati, acum nici macar pe ale sotiei nu le mai vad decat dupa doua zile, dar zilnic vad tot felul de kkturi iluzorii, inutile, politica, gifuri, fake-news-uri, propaganda, articole sponsorizate … dar nu vad ceea ce ma intereseaza: prietenii apropiati, ceea ce a devenit extrem de enervant! De altfel, acelasi lucru se intampla si cu ce public eu, daca pun ceva interesant ptr mine, o idee inteligenta, am 2-3 feedbackuri, 10 in cel mai bun caz … daca dau share la un “rahat” amuzant sau retard, am de 3 ori mai multa vizibilitate… daca dau share la un articol de pe acest blog, daca-l vad 10 oameni … dar daca dau share la un post “promovat” or sa-l vada 100, deci pana la urma, nu mai vad motivul ptr care as mai folosi facebook asa cum-l foloseam cu ani in urma … cand a ajuns doar o unealta exclusiva de manipulare !

Propaganda Facebook se lauda cu cifre astronomice, cum ca ar avea peste 2 miliarde de utilizatori cee ce este o aberatie absoluta, poate sunt peste 2 miliarde, dar cu pagini cu tot, numai eu de ex am vreo 20 de pagini facute de-a lungul timpului, ca sa nu mai zic ca exista persoane, in general cei fara experienta in internet, cei peste 55 care si-au facut zeci de conturi pentru ca uita parolele, as zice ca peste jumatate de miliard de conturi sunt “abandonate” doar din aceasta cauza !

Dar, ca sa nu o mai lungesc cu introducerea si sa revin la ideea din titlu: De ce Blogul reinvie iar Facebookul ramane doar un moft ?

Pentru ca orice am scris pe facebook in 10 ani, orice am publicat, orice idee, opinie, critica, poze, clipuri, etc … toate sunt date spre uitare, facebook nu este viitorul, nu este nici trecutul, pentru facebook nu exista alt timp decat prezentul, clipa, momentul … acum sau niciodata. Pentru facebook nu are nicio importanta ca ce ai postat tu acum 10 ani poate mai este de actualitate … decat ocazional-ti mai propteste cate-o postare veche care considera ca ar avea un anume impact ptr altii, sa-i atraga in conversatii/like-uri/share-uri … sau ca ai facut N ani de prietenie cu X-ulescu in speranta ca o sa dai share si tu si prietenul respectiv, sa va angajati in amintiri, comentarii, etc… doar ptr ca in timpul asta sa mai vedeti niste reclame, evident :)))

Asadar, dupa atatia ani in care am acceptat sa fiu manipulat de catre Facebook, am decis ca tot ce scriu si are “ceva substanta”, sa fie scris pe un blog ptr “eternitate” sa fie cautabil in motoarele de cautare de oricine si daca informatia este utila ptr mine sigur va fi utila si ptr altii, candva, undeva. Cel putin aici, pe blog, pot sa gasesc orice am scris, oricand, nimic nu se pierde, totul este “catalogat” bine aranjat, pe categorii si etichete, cu poze si detalii contextuale , pe cand in facebook, totul este ca un butoi cu varza acra, capatanile bune sunt la fund !

manipularea facebookAstazi am ales pentru prima data optiunea de a salva toate datele din facebook, pozele, comentariile, like-urile, share-urile, etc. din ultimii 10 ani … sunt curios in cat timp acele date vor fi disponibile si cat de multe vor fi!? … Am ales varianta HTML, dar o sa le salvez si in format JSON pentru ca o sa-mi fie foarte usor sa fac un script in PHP ca sa parcurg atatea informatii !

Tot ceea ce reprezentam noi: personalitate, vise si dorinte, relatii sociale, experiente si cunostinte, activitati online sau in lumea reala … totul este transformat de FB in bani, iar toate “contributiile” noastre pe facebook sunt date uitarii in cat mai scurt timp pentru ca doar prezentul aduce profit, restul este doar istorie irelavanta, un fel de gunoi digital !

#deletefacebook

 

byrev Written by:

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *