Cat consuma un calculator pe ora/zi/luna sau an (PC)

Te-ai intrebat vreodata: cat consuma calculatorul meu cel vechi ? Oare mai merita sa-l tin sau sa cumpar altul mai eficient si mai performant ? In prima faza poti sa faci un calcul dupa puterea teoretica inscrisa in specificatiile tehnice ale componentelor, dupa puterea si randamentul sursei, dupa ureche, etc.

Insa rezultatul nu este niciodata prea mic ;). Uneori se ajunge la cateva sute de Watt. Desigur nu trebuie uitat nici monitorul, care daca este unul vechi, tip CRT va contribui in mod substantial la cresterea consumului. Asadar iata niste date reale, cu masuratori precise si nu empirice:

Cat consuma un calculatorIn cazul de fata se da un sistem (model mai vechi):

  • Procesor AMD 64bit, Dual Core 4200+
  • Memorie 2 x 1Gb DDR2 , FSB 800
  • Placa de Baza cu Placa Video OnBoard nVidia nForce 6150SE (Activa ca a 3-a iesire video)
  • Placa Video PCI-EX nVidia GForce 8500 GT, 256Mb RAM ( 2 Iesiri pentru 2 monitoare )
  • HDD Seagate 350Gb, 7200RPM, SATA2
  • DVDRW LG
  • Sursa Thermaltake 420W
  • Monitor LG Flatron L222WS , 22″
  • Sistem de Operare: Windows XP PRO 64bit

Rezultatele masuratorilor reale folosind un Power Meter (am masurat doar calculatorul, fara monitor):

  • 68WFunctionare fara activitate ( adica pur si simplu PC-ul sta degeaba; este doar pornit cu cateva ferestre de firefox deschise. Fara muzica, filme, sau clipuri pe youtube)
  • 75WFunctionare normala, muzica in winamp, browsing pe net, vizionare clipuri pe youtube, siteuri cu reclame (ca astea uneori consuma mai mult decat te astepti),  etc.
  • 88WVizionare de filme. Iesirea D-SUB pe placa OnBoard direct pe TV. Pe celelalte monitoare nu se inregistreaza activitate dar, sunt deschise cateva pagini cu imagini si ceva reclame,cateva programe de tip messenger; antivirus in background, etc.
  • 95WIn jocuri. Nu am avut alt joc mic ptr acest sistem, decat Unreal Tournament GOTY. Joc de antrenament cu 8 boti. Rezolutie 1280, totul pe High si 32Bit.  Placa video folosita, un model “antic” dar inca functionmal: nVidia G-Force 8500 GT.

Am masurat si consumul monitorului, fiind aproape constant ~ 26W

Asadar, pentru un PC vechi care functioneaza in regim de lucru ca desktop (fara jocuri si filme nonstop) , consumul real al unul calculator, inclusiv monitorul, este de ~ 100Wh/h .

Daca functioneaza in medie 12 ore/zi , avem un consum de 1.2Kwh/zi , adica un consum maxim de aproximativ 37Kwh/luna si respectiv 444KWh/an

La un pret de 0.65 Lei/kwh , rezulta un cost de numai 24 Lei/luna sau aproximativ 300 lei intr-un an!

Daca adaugati la consumul curent si televizorul, frigiderul, masina de spalat, boilerul de apa calda, sistemul audio, iluminatul … deja o sa ne am seama cat de scumpa este totusi energia in romania: exagerata; avand in vedere ca productia ei se face la preturi romanesti nu “nemtesti” !

Acualmente folosesc un sistem mai modern ~ AMD ZEN 1600X, 32GDDR4 3200Mhz, Radeon RX 850, SSD NVMe + SATA ~ si ca prima evaluare pot spune ca diferentele ca si consum in “idle” sau utilizare normala/office sunt nesemnificative, cam acelasi. Insa la filme consumul pentru sistemul nou este mai mic decat la cel vechi, fie ca ruleaza un clip pe youtube ori un film Full HD, nu este nicio diferenta. In jocuri insa, treaba e cu totul alta,  aici consumul poate sa se triplze, depasind 250W, insa evident cu jocuri moderne, nu cu UT ~ configuratia completa a noului sistem este aici: DE CE AM REVENIT LA AMD RYZEN DE LA INTEL I7

byrev Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *